Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Ağrı Dağı Milli Parkı  2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Ağrı 07 Eylül 2016     3094 0 Erdin İVGİN 

 Ağrı Dağı Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Ağrı Dağı Milli Parkı Türkiye, Ermenistan, Nahcıvan ve İran Devlet sınırlarının kesişme noktası yakınında, Doğu Anadolu Bölgesi, Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Iğdır ili, Aralık ve Karakoyunlu ilçelerinin sınırları içerisinde 39°42'08.81''K - 44°17'56.14''D Kuzey koordinatlarında yer almaktadır. Ağrı İline 100 km mesafededir. Ağrı Dağı Milli parkının Doğusunda Küçük Ağrı Dağı bulunmakta olup yüksekliği 3898m dir. Yüz ölçümü 88.014 hektardır. Ağrı Dağı 5.137 m. olan rakımı ile Türkiye'nin en yüksek dağı olma unvanını taşımaktadır.



Ağrı Dağı Milli Parkı olarak ilan edilen alan, flora ve fauna zenginliği, ilginç peyzaj özellikleri, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları, sulak alanları, rekreasyonel potansiyeli, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek noktası olması gibi ulusal ve uluslararası kaynak değerlerine sahip, korumaya değer bir alan olması nedeniyle 01.11.2004 tarih ve 2004/8078 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla "Ağrı Dağı Milli Parkı" olarak ilan edilmiştir.
 
Bölge 1.Jeolojik zamanda oluşmuş olup 4000 metreye kadar bazalt daha sonra sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir. Dağın doruğunda bir örtü buzulu vardır ve Türkiye'nin en büyük buzuludur. Ardıç, Gürgen, Huş, Kafkas Üçgülü, Kırmızı Üçgül, Aküçgül, Yabani Fiğ, Yabani Yonca, Kılçıksız Brom, Tilki Kuyruğu, Koyun yumağı, Yabani Arpa, Yabani Buğday ve Yabani Çavdar alanda yayılış gösteren önemli bitki türlerindendir. Ur Keklik, Kaya Kekliği, Çil Keklik, Yaban Koyunu, Çengel boynuzlu Dağ Keçisi, Tilki, Kurt, Tavşan, Vaşak, Yaban Domuzu, Akbaba, Kartal, Şahin, Doğan, Engerek Yılanı, Alabalık ve Sazan alanda yayılış gösteren önemli hayvan türleridir. İklim bakımından Türkiye'nin en karasal ve sert iklimli bölümüne girer. Kışlar çok sert geçer. İlkbahar ve sonbahar kısa sürer. Az yağmur, daha çok kar yağar.



Ağrı Dağı Milli Parkı Büyük ve Küçük Ağrı Dağları, Meteor Çukuru ve Nuh'un gemisinin bulunduğu alanlar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Ağrı Dağı, 5137 m yüksekliği ile ülkemizin ve Avrupa'nın en yüksek noktası olması yanında zirvesinde de ülkemizin en büyük buzulu bulunmaktadır. Dünyada Alaska'daki meteor çukurundan sonra ikinci büyük göktaşı çukuru da milli park sınırları içerisindedir.      

Ağrı Dağı'nın etekleri rekreatif kullanımlar açısından oldukça elverişlidir. Ulaşım imkânlarının elverişsiz olmasına rağmen üstün peyzaj özellikleri ve manzara güzelliklerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası bir üne sahip Ağrı Dağı ve çevresi doğaseverler ve dağcılar için vazgeçilmez bir tutkudur. 

Ağrı Dağı ülkemiz dağcıları ve yabancı ülke dağcıları açısından önemlidir. Bu dağdaki faaliyetler ülkemiz turizmine çeşitlilik katmaktadır.  Ağrı Dağı Milli Parkı  yıl içerisinde çok sayıda yerli ve yabancı turistlerin ağırlamaktadır. Ağrı Dağı Milli Parkı; düzensiz olarak yapılmakta olan yamaç paraşütü ve sportif olta balıkçılığı, dağcılık, doğa yürüyüşü gibi uğraşların yanında, fotoğraf ve resim hobisi için, Yaban hayatını yakından izlemek için de ziyaretçilere zengin peyzaj güzellikleri sunmaktadır. Dünyada Alaska'daki meteor çukurundan sonra ikinci büyük göktaşı çukuru da milli park sınırları içerisindedir. 

Ağrı ve Iğdır illeri sınırları içerisinde kalan ve İnsanlık tarihinde Nuh'un gemisinin tufandan sonra indiği yer olarak bilinen Ağrı Dağı bütün dünyada çok yakından tanınmaktadır. Ağrı Dağının bulunduğu coğrafyada paleolitik çağdan günümüze kadar birçok medeniyet yaşamıştır. Hurriler, Urartular, Kutlar, Hun'lar, Araplar, Selçuklu'lar, İlhanlı'lar, Harzemşahlar, Timuroğulları, Safaviler, Çıldıroğulları, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve sonrasında 1514'de Çaldıran zaferi ile Osmanlılar bu bölgede yerleşmiştir.



Milli Park, Ağrı Doğubayazıt İlçesine 10 km mesafededir. Ağrı İline ise 100 km mesafededir. Iğdır İline 40 km mesafededir. Ankara - Ağrı arasında düzenli olarak hava ve karayolu bağlantısı mevcuttur. Alanla ilgili iletişime geçmek isteyenler ise, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erzurum 13. Bölge Müdürlüğü Ağrı ve Iğdır Şube Müdürlükleriyle irtibata geçebilirler.


Alana gitmişken bunları yapmadan dönmeyin:
a) Alana gelip zirve tırmanışı yapmadan
b) Kamp yapmadan
c) Dağın görkemli manzarasında fotoğraflarını çekmeden
d) Nuh'un Gemisini ve Meteor Çukurunu görmeden gitmeyin.


KAYNAKLAR: 
http://www.milliparklar.gov.tr
http://bolge13.ormansu.gov.tr

FOTOGRAFLAR:
http://www.milliparklar.gov.tr




 
Türkiye
Ana Sayfa
    Ağrı
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.