Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dİğer Yazılar ::::: Spil Dağı Milli Parkı 2024        
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Manisa 09 Eylül 2016     3056 0 Erdin İVGİN 

 Spil Dağı Milli Parkı
 (Milli Parklar)

Ege Bölgesi'nin Manisa ili sınırları içindedir. 1966 yılında ilan edilmiştir. 6693,5 ha'lık alanın içinde Ayvacık Köyü bulunmaktadır.  Sahanın diğer kısımları Manisa Merkez, Turgutalp, Kemalpaşa Beşpınar Köyü, Manisa Merkez Karakoca Köyü, Yukarıçobanisa, Sancaklı Çeşmabaşı, Sancaklı Kayadibi, Sancaklı Uzunçınar Beldeleri kısmen park alanı sınırları içine girmektedir. 



Milli Park flora açısından oldukça zengindir. 600 m.ye kadar Kızılçam ve daha yukarılarda Karaçam hakim ağaç türüdür. Saçlı Meşe, bu iki tür arasında karışık olarak yayılır. Dere yataklarında Çınarlar mevcuttur. Alt floranın ağaçcıklarından ise; Meşe türleri, Sürüngen Ardıç, Laden, Funda, Defne, Mersin ve Berberis hakim olarak görülür. Yine alt floranın otsu bitkilerinden; Geven, Buğdaygiller, Çayırotları, Eğreltiotları, Sütleğen, Ballıbabagiller, gül şeklindeki (kırmızı, pembe renkli) Şakayıklar hakimdir. 



Laleler ufak orman açıklıklarında, dere tabanlarının düzlüklerinde tabii olarak kümeler halinde bulunurlar. Spil Dağı Milli Parkında 76 adet endemik bitki türü tespit edilmiştir. Endemik bir tür olan Manisa Lalesinin yanısıra sümbül, çiğdem, sıklemenler, yabani karanfil, glayyör, menekşe, papatya, Yaban Gülü, Böğürtlen, Katır Tırnağı, Peygamber Çiçeği, Oğulotu, Adaçayı ve gelinciklerle 70 kadar şifalı bitki mevcuttur.

Milli parkta karaca, yaban keçisi, tilki, porsuk, sansar, sincap gibi memeli hayvanlarla; ötücü ve yırtıcı kuşlar ve sürüngenler yaşamaktadır.



Park alanı; değişik jeolojik oluşumlar, zengin flora ile tarihi ve mitolojik özelliklerin bir arada bulunduğu, doğal ve kültürel peyzajın en güzel örneklerinin sergilendiği bir sahadır. 

Milli Park Gediz Ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayıp, Karadağ'da 1517 metreyi bulur. Dağın dört tarafında derin vadiler içinde dere yatakları uzanır. Bu sular asırlar boyu bu vadileri eritip yararak yer yer dik duvarlı kanyon vadileri ortaya çıkarmışlardır. 

Park'ın doğusunda 600 m yükseklikte bulunan ve içi tamamen sülüklerle dolu olan " Sülüklü Göl " de kalkerlerin erimesi ile meydana gelmiş bir dolin gölüdür. 

Yine suların kalker serilerinin altını eritip oymaları ile çok sayıda inler olmuştur. Bunların en büyüğü "Paşaini" dir. Parkın yakınında sıcaklığını en az 21 dereceye kadar yükselen " Ilıca " mevcuttur. 



Niobe (Ağlayan Kaya) :
Manisa Merkez Karaköy Semti Çaybaşı Mevkii'nde kadın başı şeklindeki kaya, efsaneye göre 14 güzel çocuğunun kıskançlık sebebiyle Apollo ve Artemis'in anneleri Leto tarafından öldürülmesi sonucu çocuklarının ardından ağlayan Niobe'ye aittir. Kayanın göz çukuru şeklindeki girintilerinden yakın zamana kadar sızan su damlaları Niobe'nin  gözyaşları olarak yorumlanır ve halk arasında "Ağlayan Kaya" adıyla anılırdı. 

Kybele Kaya Anıtı (Rölyefi):
Merkez Akpınar Mevkii'nde iki yanında birer aslan olduğu halde oturmuş kadın şeklinde tasvir edilen Kybele Kaya Kabartması M.Ö.13. yüzyılda Hitit ordularının yaptığı bir sefer  sırasında yapıldığı sanılmaktadır. Mitolojiye göre Kybele bütün tanrı ve tanrıçaların anası olduğu gibi, yeryüzündeki bitkilerin, yabani hayvanların ve insanların bereket tanrıçasıdır. Spil Dağı adını Anadolu'nun eski tanrıçası Kybele 'den almıştır. "Papaz Kayası" adıyla da anılmaktadır.



Spil Dağı Milli Parkı Atalanı Kamp ve Günü Birlik Alanı içinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait bungalow evlerde konaklama imkanı bulunmaktadır. Atalanı Kamp ve Günü Birlik Alanında; 1 adet idare binası, 1 adet işçi pavyonu, 3 adet bulaşık yıkama yeri, 1 adet WC, 4 adet dört kişilik kamp evi, 4 adet beş kişilik kamp evi, 8 adet altı kişilik kamp evi, 7 adet sekiz kişilik kamp evi olmak üzere 128 kişiye konaklama imkanı verebilecek tesisler mevcuttur. Bu tesislere ilaveten; 30-40 kişiye hizmet verebilecek durumda olan Atalanı Kır Kahvesi, 60-80 kişi kapasiteli Çampınar Kır Gazinosu, 100 kişi kapasiteli Göl Gazinosu tesisleri mevcut olup günü birlik gelen ziyaretçiler kamp alanından ve mesire yerlerinden faydalanabilmektedir.



Arazinin jeomorfolojik yapısı dağcılık sporuna elverişli olup, aynı zamanda doğa  yürüyüşleri, dağcılık, trekking ve paraşütçülük de yapılmaktadır. Milli Parkın Atalanı Mevkiinde düzenlenen günübirlik ve kamp alanı bölge halkının yaz-kış rekreasyon ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır.


KAYNAKLAR: 
http://www.milliparklar.gov.tr

FOTOGRAFLAR:
http://bolge4.ormansu.gov.tr



 
Türkiye
Ana Sayfa
    Manisa
Ana Sayfa



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.