Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Kyoto Şehri Tarihi Yapıları        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Japonya Kyoto Kültür Mirası 05  Aralık 2011 02 Ocak 2013 8349 0 hakangeziyor 

 Kyoto Şehri Tarihi Yapıları
 Japonya » Kyoto
 (Kültür Mirası)

Kyoto, 1000 yıldan fazla bir süre boyunca Japonya'ya başkentlik yapmış ve bu zaman içerisinde en güzel Japon sanatının, kültürünün, dininin ve düşünce tarzının hazinesi haline gelmiştir. Dünya Mirası listesinde yer alan ve Kyoto, Uji ve Otsu kentlerinde bulunan toplam 17 tarihi anıtın on altı tanesi tapınak ve mabetlerden bir tanesi de Nijo Kalesinden oluşmaktadır.

Eski bir komutan ve keşiş olan Sakanoue Tamuramaro (758-811) tarafından inşa ettirilen Kiyomizu-dera Tapınağı şehirdeki en popüler tapınaklardan birisidir. Enfes Kyoto manzarası yanında tapınağın en büyük efsanesi yüksek konumdaki verandasından atlayıp yaralanmadan kurtulanların her istediklerinin yerine geleceği, ölenlerin ise aziz olacağıdır. Ayrıca tapınak alanında yer alan akarsudan metal bardaklarda su içilerek sağlık, uzun yaşam ve başarı kazanılacağına inanılmaktadır.

 
FOTOGRAF: © Oilstreet / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


1224 yılında yapılan Altın Köşk Tapınağı (Kinkaku-ji) Kyoto'nun en ünlü tapınaklarından bir diğeridir. 14. yüzyılın sonlarına doğru Başkumandan Ashikaga Yoshimitsu'nun emeklilik köşkü olarak kullanılan yapı, daha sonra başkumandanın oğlu tarafından bir tapınağa dönüştürülmüştür. 1950 yılında tapınağın güzelliğine takıntılı olan genç bir rahip tarafından yakılan Altın Köşk, daha sonraki yıllarda yavaş yavaş orijinalinin aynısı olacak şekilde yeniden inşa edilmiştir. Zen Budist tapınağı çevresi, güzelliği dillere destan olan Muromachi dönemi bahçe tasarımlarından oluşan geniş bir yeşil alan ile çevrilidir.

Kaya bahçesi ile ünlenen Ryoan-ji Tapınağı, bahçe ve bunun üst tarafında yer alan sade ve küçük bir tapınaktan oluşmaktadır. Kaya Bahçesi ise, etrafı alçak duvarlarla çevrelenen beyaz çakıl taşlarının üzerindeki beş farklı noktaya yerleştirilmiş olan 15 irili ufaklı kayadan meydana gelmektedir. Kayaların her biri bir diğerinin ardına simetrik biçimde yerleştirilmiştir. Budist rahiplere göre bu bahçenin çevresinde uzunca bir süre oturup değişik açılardan bahçe seyredildiğinde her kişi kendine göre farklı imajlar görecek ve etkileyici mistik etkiler hissedecektir.
 
 


FOTOGRAF: © Michael Reeve / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Koke-dera Tapınağı (Saiho-ji Temple)
ünlü yosun bahçesi ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmeyi başaran bir diğer tapınaktır. Geçmişte Kyoto'daki çoğu tapınak gibi giriş ve çıkışın serbest olduğu Koke-dera'ya, bahçeyi gezen bir turistin yosunlara basıp kayarak ölmesi sonucu ziyaretçi sayısını sınırlayan randevulu bir ziyaretçi kabul sistemi getirilmiştir. Mektupla yapılan başvurular sonucunda tapınak ziyareti için kabul edilen şanslı ziyaretçiler; büyüleyici tapınağı ve bahçeyi, Budizm öğretileri ve tapınağın tarihi hakkında bilgiler veren bir rehber rahip eşliğinde gezebilme olanağına sahip olmaktadırlar.

57 metre yüksekliği ve Budizm ideolojisini tasvir eden 21 farklı heykelleTo-ji Tapınağı (Kyouou Gokoku-ji Temple) Kyoto halkının hem dini hem de sosyal hayatında önemli bir yer tutmaktadır. 794 yılında şehirde İmparatorluğun hâkimiyeti altında inşa edilmiş olan tapınak, 823 yılında Budizm'in Shingon mezhebinin kurucusu olan Kobo Daishi'nin hâkimiyeti altına geçerek el değiştirmiştir.

 
FOTOGRAF: © Public Domain / Wikimedia Commons


Daigo-ji Tapınağı
garan (ana bina), Sanboin Bahçesi ve Reihokan Müzesi'nden oluşan Kyoto'nun en büyük tapınaklarından birisidir. 951 yılında inşa edilmiş olan ana tapınak binası, 5 katlı pagoda sitilinde bir yapıdan oluşmaktadır. Reihokan Müzesi içerisinde tapınağın bugüne kadar sahip olduğu tüm değerli, tarihi ve dini objeler sergilenmektedir.

Japon çayının doğduğu yer olarak kabul edilen Kozan-ji Tapınağıbugün de çay bahçeleri ile süslüdür. 13. Yüzyılda Budist rahip Myoe tarafından inşa edilen tapınak içerisinde dünyaca meşhur resim olan Chojujinbutsu-giga yer almaktadır.

1334 yılında kurulmuş olan Tenryū-ji Tapınağı, Budizmin Rinzai mezhebinin Tenryu-ji kolunun merkezidir. Kyoto'da bulunan en güzel beş Zen tapınağından biri olarak kabul edilen Tenryū-ji, ünlü Zen ustası Musō Soseki tarafından oluşturulan güzelliği dillere destan bir de Zen bahçesine sahiptir.

 
FOTOGRAF: © 663highland / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Nishi Hongan-ji (Hongan-ji Temple)
Tapınağı, Budizmin Jodo Shin mezhebinin Japonya'daki ana merkezlerinden biridir. Tapınak, 1272 yılında mezhebin kurucusu olan Shinran'ın kızı tarafından kurulmuştur. Jodo Shin mezhebinin öğretileri ve günlük ritüelleri, diğer Budist mezheplerine göre çok daha basit ve kolaylıkla uygulanabilir olduğundan mezhep özellikle yoksul halk arasında hızla popülerleşmiş ve büyük kitleleri etkisi altına alacak bir hâle gelmiştir. Tapınak; altın işlemelere sahip ayrıntılı geçitleri, yaldızlı mihrap bölümü, farklı renklerde boyanmış olan heykelleri ile dikkat çekici bir iç dekorasyona sahiptir. Tapınak içerisinde ayrıca Ulusal Hazine olarak kabul edilen birçok yerel obje ve sanat eseri de bulunmaktadır.

Kamigamo ve Shimogamo mabetleri birlikte Kamo Mabetleri olarak anılmaktadırlar. Geçmişten bu yana, her i,ki mabet de imparatorluk mensuplarınca oldukça saygı duyulan ve içerisinde ibadet edilen popüler dini yapılar olmuştur. Mabetlerde İngilizce rehberler eşliğinde hikâyeleri dinlenerek görülebilecek birçok tarihi sanat eseri ve yerel objeler bulunmaktadır. Shimogamo Mabedi, ayrıca şehirde gerçekleştirilen birçok önemli festivale ev sahipliği yapmaktadır.

 
FOTOGRAF: © mirar abajo / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0


Nijo Kalesi
; Edo Hanedanlığı'nın kurucusu Tokugawa Leyasu tarafından 1603 yılında konaklama amacıyla kullanılmak üzere inşa ettirilmiştir. Orijinal kalenin 18. yüzyılda yangınlarla harap olmasından sonra yerine Leyasu'nun torunu tarafından ikinci kale anlamına gelen Ninomaru Kalesi inşa edilmiş ve önceki kalenin kalıntılarıyla birleştirilmiştir. Savaş döneminde imparatorluk saraylarından biri olan Honmaru Sarayı da bu alana taşınarak diğer kalelerle birleştirilmiştir. İç içe geçmiş bir kale, saray ve etraflarını saran muhteşem güzellikteki geniş Japon bahçelerini içeren Nijo Kalesinin Kyoto'daki nadide eserlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Maximiles.com.tr - © Japan National Tourism Organizatin
HAZIRLAYAN VE KISMİ ÇEVİRİ: © M. Hakan ÖZBARAN / Gezialemi.com
FOTO (AVATAR): © Keirh Pomakis / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.5

 
FOTOGRAF: © moja / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1994
Liste Sıra No: 688
Niteliği: Kültürel
Yeri: Kyoto, Uji, Otsu, Japonya
Koordinatlar: N34 58 50 E135 46 10
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© www.maximiles.com.tr
© www.jnto.go.jp
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Japonya
Ana Sayfa
  Japonya
Dünya Mirasları
  Kyoto
Ana Sayfa
  Kyoto
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)