Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Şirvanşah Sarayı, Kız Kulesi ve İçeri Şehir        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Azerbaycan Bakü Kültür Mirası 04 Ocak 2012 02 Ocak 2013 10716 1 hakangeziyor 

 Şirvanşah Sarayı, Kız Kulesi ve İçeri Şehir
 Azerbaycan » Bakü
 (Kültür Mirası)

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de paleolitik dönemden sonra bir iskan alanı olarak inşa edilen İçeri Şehir (Bakü Kale Şehri, İcheri Sheher), kültürel bir devamlılıkta Zerdüşt, Sasani, Arap, Pers, Şirvan, Osmanlı ve Rus varlığının kanıtını gözler önüne sermektedir. İçeri Şehir, 12. yüzyıla ait savunma duvarlarını büyük ölçüde korumuştur. 12. yüzyıla ait Kız Kulesi M.Ö. 7. yüzyıldan 6. yüzyıla kalan daha önceki yapıların üzerine inşa edilmiştir ve 15. yüzyıla ait Şirvanşah Sarayı, Azerbaycan mimarisinin incilerinden biridir.

Asya taş mimarisinin en görkemli örneklerinden biri kabul edilen Şirvanşah Sarayı 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Büyük bir külliyenin içinde yer alan iki katlı Sarayın kubbeleri ve kemerleri gayet iyi korunmuştur. Geçmiş dönemde kimi zaman hastane kimi zaman kışla olarak kullanılan yapı 1964 yılından müzeye dönüştürülmüştür. Zengin bir halı koleksiyonuna ev sahipliği yapan Sarayda aynı zamanda mumdan yapılmış heykellerin sergilendiği bir bölüm de yer almaktadır.

 
FOTOGRAF: © Public Domain / Wikimedia Commons


Sarayın bulunduğu kompleks; Saray Binası, Divanhane, Keykubad Mescidi, Şirvanşahlar (Hatıra) Türbesi, Şah Mescidi, Seyid Yahya Bakuvi Türbesi, Murad Darvazası (Büyük Kapı), Saray Hamamı ve ovdan (su deposu) oluşmaktadır. Tüm bunların içinde tek Osmanlı eseri ise Büyük Kapı'dır. Kapıda "Bu bina Ulu Racab Bakuvi'nin 994.yılda siparişi esasında büyük ve adaletli Sultan III Murad'ın devrinde inşa edilmiştir" yazısı bulunmaktadır.

Divanhane kapısındaki süslemeler ve yazılar görülmeye değerdir. Divanhane'de bulunan ve "süt kuyusu" olarak adlandırılan kuyunun geçmişte sütü kesilen kadınları iyileştirdiğine inanılırmış.Hanedan ailesi fertlerinin mezarlarının bulunduğu Yıldızlarla süslü kubbesi ile Şirvanşahlar türbesi ise dört köşeli bir yapıdır. Külliyenin aşağı avlusunda, Sarayın camisi yer almaktadır. Küçük bir havuzu ve kendine ait bir kuyusu olan Cami'nin minaresi 22 metre yüksekliğindedir.

 
FOTOGRAF: © Gulustan / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


12. yüzyılda inşa edilen 27 metre yüksekliğindeki Kız Kulesi (Maiden Tower) milattan önceki döneme ait kalıntıların üzerinde bulunmaktadır. Kulenin, yaygın inanışa göre geçmişte "Zerdüşt" dininin merkezlerinden birisi olan Bakü'deki eski Zerdüşt Tapınağı olduğu sanılmaktadır. Bakü'nün en çarpıcı anıtlarından birisi olarak kabul edilen Kule 18. Ve 19. Yüzyıllarda deniz feneri olarak kullanılmış. Bazı yerlerde resmi sembol olarak kullanılan sekiz katlı Kulede bugün hediyelik eşya satıcıları ve sergiler yer almaktadır.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © www.ozgurbaykut.com - www.diplomat.com.tr
HAZIRLAYAN: © M. Hakan ÖZBARAN / Gezialemi.com

 
FOTOGRAF: © Abdulnr / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0




Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2000
Liste Sıra No: 958
Niteliği: Kültürel
Yeri: Bakü, Azerbaycan
Koordinatlar: N40 22 0 E49 49 60
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Azerbaycan
Ana Sayfa
  Azerbaycan
Dünya Mirasları
  Bakü
Ana Sayfa
  Bakü
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
srpc
(24 Ocak 2013)

Merhaba,
Azerbaycan ın Bakü den sonra görmeye değer şehri "Şeki" dir. Orada da Şirvanşahlar döneminde 1500 yılıda yapılmış çok güzel bir saray vardır. Şehirdeki evlerin ve bahçelerin duvarları hindistan cevizi büyüklüğünde ve aynı şekildeki çay taşlarından örülmüş. Şehrin tümünde orjinal mimari tarz korunmuş. Bursanın ilk dönemlerini andırıyor, aynı şekilde bir dağın eteklerine kurulmuş. Baküye araçla 7 saat kadar sürüyor ama kesinlikle görmeye değer bir şehir. Şehri dolaştıktan sonra orada bir yıl kalıp her mevsimini fotoğraflamayı hayal etmiştim :)

Saygılar.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)