Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Hierapolis-Pamukkale        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Denizli Kültür/Doğa Mirası 24 Ocak 2011 02 Ocak 2013 4872 0 Erdin İVGİN 

 Hierapolis-Pamukkale
 Türkiye » Denizli
 (Kültür/Doğa Mirası)

Doğunun antik kentlerinden biri olan kutsal kent Frigya Hierapolisi UNESCO Dünya Mirası Listesine 1988 yılında girmiştir.

Hierapolis'in gizemini dünyaya yayan efsaneye göre, çirkinliğinden bıkan çoban kızı, canına kıymak için kendini sulara atar ve Hierapolis'in sularında güzeller güzeli bir kıza dönüşür.

Hierapolis'in temelleri Firigler döneminde atılmıştır ve adını Helenistik dönemin Bergama kralı Telephoss'un güzel karısı Hiera'dan alır. Hıristiyanlığın küçük Asya da yayılmasında en önemli rollerden birini üstlenen Hierapolis, aynı zamanda İsa'nın oniki havarisinden biri olan St.Philippe'in öldürüldüğü kenttir. Bu nedenle İ.S.4.yy da onun anısına din merkezi İlan edilen Hierapolis, daha sonra doğunun kılavuzu unvanını alarak I.S. 96 ile 162 yılları arasında en parlak dönemini yaşamıştır. İ.S. 395 yılında Bizans yönetimine geçen Hierapolis artık Piskoposluk merkezidir.

Doğa ile tarihin eşsiz buluşması Pamukkale'de bulunan ve Kutsal Kent anlamına da gelen Hierapolis antik kenti; Nekropolü, Domitiyan yolu ve kapısı, kare alan içine oturtulmuş Oktokonus tapınağı, Apollo ve Artemis Ne el ele mitolojiden birçok sahneyi temsil eden tiyatrosu, Frontlnus caddesi ve kapısı, Agorası, Kuzey Bizans Kapısı, Güney Bizans Kapısı, Gymnasium, Trltonlu Çeşme Binası, Apollon Kutsal Alanı, Su Kanalları ve Nympheumları, Surlan, Aziz Phılıppus Martynonu ve köprüsü, Direkli Kilisesi, Nekropol Alanı, Katedral ve Roma Hamamı kalıntıları ile olanca görkemiyle ayakta durmaktadır.

Tarih boyunca, termal suyun içindeki kalsiyumun çökelmesi ile oluşan doğa harikası Pamukkale travertenleri 2.700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğindedir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale'yi 20 km uzaklıktan görmek mümkündür. Pamukkale'de sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı mevcuttur.

Termal maden sularının varlığı ve yörenin olağanüstü görünümü antik çağ insanlarını da etkilemiştir. Dönemin zenginleri Roma'nın ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelip, yaşamlarının son dönemlerini Hierapolis kentinde geçirmişlerdir. Bu nedenle kentin Nekropolis'i (mezarlığı) son derece anıtsal ve değişik yörelere ait mezarlarla süslüdür.

Yapılan kazılarda bulunan tarihi eserler, Hierapolis Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Buldan llçesi'ndeki Tripolis ve Honaz İlçesl'ndeki Colossea ise, bölgede bulunan diğer antik kentlerin en önemlileri olarak dikkat çekmektedir.

Beyazlara bürünmüş bu kutsal kent, doğal bir terapi ile sularında şifa bulmak isteyenleri bekliyor.


KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - © Kültür ve Turizm Bakanlığı
FOTOGRAF: © Traroth / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0 & GFDL



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1988
Liste Sıra No: 485
Niteliği: Kültür/Doğa Mirası
Yeri: Denizli, Türkiye
Koordinatlar: N37 55 26.004 E29 7 23.988
Linkler: UNESCO İnternet Sitesi
T.C. Kültür Bakanlığı Hierapolis-Pamukkale İnternet Sitesi



 
Türkiye
Ana Sayfa
  Türkiye
Dünya Mirasları
  Denizli
Ana Sayfa
  Denizli
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)