Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Ohri Bölgesi Doğal ve Kültürel Mirası        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Makedonya Ohri Kültür/Doğa Mirası 15 Ocak 2012 02 Ocak 2013 6840 0 hakangeziyor 

 Ohri Bölgesi Doğal ve Kültürel Mirası
 Makedonya » Ohri
 (Kültür/Doğa Mirası)

Makedonya'nın güneybatısında, Arnavutluk sınırına yakın olan aynı adlı gölün kenarında bulunan 42.000 nüfuslu Ohri şehri, Avrupa'daki en eski yerleşim alanlarında biridir. Bölge, Slav mimarisinin en iyi korunmuş tarihi-kültürel özellikleri yanında muhteşem bir doğal güzelliği de bünyesinde barındırmaktadır. Eski dönemde, 365 adet kilisesi ile "yılın her günü için bir kilise" anlayışının hakim olduğu rivayet edilmektedir.

Arkeolojik bulgulara göre 5000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olduğu tespit edilen Ohri bölgesinde Neolitik ve geç ortaçağdan günümüze 250'den fazla alan miras kalmıştır. Bugünkü şehrin merkezinde yer alan Lichnid antik şehri, geçmiş dönemlerdeki halefleri gibi önemini ve zenginliğini korumaktadır. Antik şehrin Balkanların en güzel ortaçağ şehrine dönüşüm süreci 6 ila 9. yüzyıllar arasında olmuştur.

 
FOTOGRAF: © Public Domain / Wikimedia Commons


Şehrin tarihi bölgesinde, Ohri Gölü'ndeki tepelerin yamaçlarında bulunan 9-14. yüzyıllara ait antik tapınak ve bazilikalar, geç jeolojik dönemdeki tektonik kaymalar sonucu ortaya çıkmıştır. Plaosnik antik bölgesinde Aziz Panteleimon adına 10. yüzyılda inşa edilmiş en eski Slav Manastırı olan St. Panteleimon Manastırı, renovasyon çalışmalarından sonra Ağustos 2002'de yeniden açılmış ve takipçileri Makedon Ortodoks Kilisesinin merkezini buraya taşımışlardır.

 
FOTOGRAF: © Public Domain / Wikimedia Commons


Ohri'nin tepelik bölümünde göle yakın bir bölgede bulunan ve 9. ya da 10. Bulgarlar tarafından yapıldığı tahmin edilen St. Sophia Kilisesi, Makedonya'nın en önemli tarihi eserlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Osmanlı hakimiyeti döneminde camiye çevrilen kilisede 11-13. yüzyıllar arası Bizans resmini simgeleyen birbirinden güzel freskler yer almaktadır. Şehre yaklaşık 29 km. uzaklıkta, Ohri Gölü kenarında bulunan St. Naum Manastırı ise 10. Yüzyıla tarihlenmektedir.

 
FOTOGRAF: © Public Domain / Wikimedia Commons


Samuel Kalesi, şehirdeki bir diğer tarihi yapıdır. Koruma bölgeli ortaçağ surları ve 2000 yıl önce inşa edilmiş klasik yapıdaki tiyatrosu ile Kale görülmeye değer niteliktedir. Bütün bunların yanında Ohri şehrindeki iyi korunmuş tarihi yapılar, eski meydanlar ve tipik orta çağ sokakları Avrupa'da antik yerel mimarinin en güzel eserleri arasında sayılmaktadır.

Balkanların en derin gölü olarak kabul edilen Ohri Gölü ise, tüm doğal güzellikleri yanında 200'den fazla canlı türünü bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle denize çıkışı olmayan ülke vatandaşları için önemli bir tatil yeri özelliği taşıyan bölgede gölün kenarına kurulmuş üç büyük kent vardır. Bunlardan Ohri ve Struga Makedonya'ya, Pogradec ise Arnavutluk'a bağlıdır.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center
ÇEVİRİ: © M. Hakan ÖZBARAN / Gezialemi.com

 
FOTOGRAF: © Hans Poldoja / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1979
Liste Sıra No: 99
Niteliği: Doğal - Kültürel
Yeri: Ohri, Makedonya
Koordinatlar: N41 7 5.016 E20 48 47.988
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Makedonya
Ana Sayfa
  Makedonya
Dünya Mirasları
  Ohri
Ana Sayfa
  Ohri
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)