Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Valletta Şehri        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Malta Valletta Kültür Mirası 15 Ocak 2012 02 Ocak 2013 4866 0 hakangeziyor 

 Valletta Şehri
 Malta » Valletta
 (Kültür Mirası)

Malta'nın başkenti Valetta, orijinal özelliklerini muhafaza eden nadir şehirlerden birisidir. Askeri tarihine ayrılmaz biçimde bağlı olan Valetta, Fenikeliler, Yunanlılar, Kartacalılar, Romalılar, Araplar ve St. John'un Şövalyeleri (Malta Şövalyeleri) tarafından başarıyla yönetilmiştir. Şehir, 1798 yılında St. John Şövalyeleri tarafından terk edildiği tarihten bu yana neredeyse hiç değişim geçirmemiştir. Tamamı yaklaşık 55 hektarlık bir alan içinde olan 320 anıt, bölgeyi dünyadaki en yoğun tarihi alanlardan birisi yapmaktadır.

Valetta, 1566-1572 yılları arasında Büyük Osmanlı Kuşatması'ndan hemen sonra inşa edilmiştir. Şehre Büyük Kuşatma sırasında ülkeyi başarı ile savunan Grand Master (Büyük Üstat) Jean Parisot De La Vallette' in adı verilmiştir. Bir yarımada şeklindeki şehre, çevresini 16-18. yüzyıllar arasında inşa edilmiş olan yapıların bulunduğu iki liman eşlik eder: Büyük Liman (Grand Harbour) ve Marsamxett Limanı (Marsamxett Harbour). Osmanlı kuşatnası Büyük Limanda geçmiştir.

 
FOTOGRAF: © Radoneme / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Şehrin sokak ve caddeleri birbirini paralel ve dik kesecek biçimde (ortogonal) yapılmıştır. Önemli bir kuşatma sonrası inşa edilmesi ve sürekli saldırılara açık bulunması ise yüksek ve ağır surların en önemli sebebi olarak gösterilmektedir. Binalar, belirli bir uyum içinde dik sokaklara dağıtılmıştır.

Dünyanın en muhteşem Barok Kiliselerinden birisi olarak kabul edilen St. John Katedrali 1573 yılına tarihlenmektedir. Katedralin tavanında bulunan duvar resimleri St. John'un hayatını anlatmaktadır ve yapımı 40 yıldan fazla sürmüştür. Zemin bölgesinde bulunan kitabeler Şövalyelerin büyük üstatlarına aittir ve mermerleri İtalyan orijinlidir. Katedral ayrıva ünlü İtalyan ressam Caravaggio'nun "St.John'un İnfazı" ve "St. Jerome" adlı eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

 
FOTOGRAF: © Jean-Christophe Benoist / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


16. yüzyılın sonlarında tamamlanan Şövalyeler Sarayı (Palace of the Grand Master) girişteki avluda bulunan denizler tanrısı Neptün Heykeli ile öne çıkmaktadır. Flaman goblenleri ile meşhur Parlamento Salonu ve Osmanlı kuşatmasını anlatan tabloların yer aldığı Büyük Kabul Salonu dikkat çekmektedir. İkisi önde biri arkada olmak üzere üç girişi bulunan Saray bugün Malta Devlet Başkanının çalışma ofisi olarak kullanılmaktadır. Saray bünyesinde yer alan Zırh Müzesinde St. John Şövalyelerine ait 5000'den fazla savaş malzemesi ve az sayıda Osmanlı savaş malzemesi sergilenmektedir.

Bunlar dışında günümüzde Başbakanlık Binası olarak kullanılan 1574 tarihli Auberge de Castille et Leon (Kastilya Hanı), Rönesans mimarisinin güzel örneklerinden Auberge de Provence ve Auberge de Aragon, yeniden yapılanan şehrin tamamlanan ilk resmi binası olması özelliğini taşıyan Our Lady of Victory Church (Zafer Kilisesi), 1576 yılında tamamlanan St. Catherina Kilisesi ve Barraka Bahçeleri toplam 300'den fazla eserden ilk anda akla gelenlerdir.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center
ÇEVİRİ: © M. Hakan ÖZBARAN / Gezialemi.com
AVATAR:: © Queryzo / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
 
 


FOTOGRAF: © Thyes / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1980
Liste Sıra No: 131
Niteliği: Kültürel
Yeri: Valletta, Malta
Koordinatlar: N35 54 2.016 E14 30 51.984
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Malta
Ana Sayfa
  Malta
Dünya Mirasları
  Valletta
Ana Sayfa
  Valletta
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)