Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Viyana Tarihi Şehir Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Avusturya Viyana Kültür Mirası 30 Ocak 2011 02 Ocak 2013 11310 0 NEŞE 

 Viyana Tarihi Şehir Merkezi
 Avusturya » Viyana
 (Kültür Mirası)

Viyana tarihi şehir merkezinin şehircilik ve mimari yönden değeri, 2000 yıl boyunca değişen değerlere kesintisiz şahitliğinden ileri gelmektedir. Avrupa kültürel ve politik gelişiminin üç ana dönemi (Ortaçağ, Barok ve Kuruluş dönemi) Viyana'nın şehircilik ve mimari mirasında olağanüstü örnekler vermiştir.

Viyana, Avusturya'nın doğu bölgesinde, Tuna nehri kıyılarında yer alır. Roman yerleşimine dayanan zengin ortaçağ temelleri, ana Barok örnekler ve modern çağın başlarından kalan Kuruluş dönemi Viyana'da çok iyi gözlenmektedir. Bugün de kentin ortaçağ dokusu içinde izleri görülebilen antik Roma Askeri kampı, Tuna'nın bir kolunun batı yönünde bir ovaya kurulmuştur.

12. yüzyıl başında yerleşim, Roma savunma duvarlarının ötesinde gelişmeye devam etti. Ortaçağ surları daha geniş bir alanı çevreliyordu ve Osmanlı kuşatma ve saldırıları sırasında kulelerle güçlendirildi. ( 16-17 yüzyıl) Bu bölge, surlar 19. yüzyılın ikinci yarısında yıkılıncaya kadar Viyana'nın kalbi olarak anıldı.


Şehir merkezi birçok tarihi eser barındırmaktadır. Bu eserler arasında, Schotten manastırı (Avusturya'nın en eski manastırı), Maria am Gestade Kilisesi (Gotik), Michael Kilisesi, Minorit Kilise ve Manastırı (13. yüzyıl), St.Stephan katedrali (14-15 yüzyıl) en önemlileridir. Bu devir yapıları içine Hofburg sarayının ilk bölümleri gibi sivil yapıları da ekleyebiliriz.

Ortaçağ kentlerinin savunmasında da önemli rolleri olan manastır yapılarında daha çok taş malzeme kullanılmıştır. Halkın oturduğu evler ise ahşaptı ve birçok yangında zarar görmüştür. 1683'de Viyana, Habsburg imparatorluğunun başkenti ve çok gelişen bir şehir olarak etkileyici bir Barok karaktere sahipti. Barok motifler, özellikle imparator VI. Charles'ın ve Maria Theresa'nın yaptırdığı saray ve bahçelerde çok belirgindir. (Belvedere sarayı) Asil aileler şehirde çok sayıda saray yaptırmışlar ve mevcut eski ortaçağ yapıları, kilise ve manastırlar da Barok düzenlemelerle yenilenmiştir.
 
 
Bugün birçok tarihi yapı, o yapılarda oturan meşhur Viyanalıların isimleri ile anılır. (Mozart, Beethoven, Schubert...) Viyana klasikleri olarak adlandırdığımız çağdan, 20. yüzyılın ilk yıllarına kadar Viyana, Avrupanın en önde gelen müzik merkezi olmuştur.

Viyana için yeni dönemin başlangıcı, imparatorun 34 banliyöyü birleştirerek şehrin sınırları içine alması ve şehri çeviren surları yıktırmasıdır. Bu fırsat, 19. yüzyıl şehir planlamasında, diğer Avrupa şehirlerini de etkileyecek bir düzenlemeye yol açmıştır. 1874'de Hofburg sarayı,"Yeni Hofburg" adı ile (İmperial Forum) genişletilmiştir. Burg tiyatrosu, parlamento, şehir meclis binası ve üniversite aynı anlayışla yapılmışlardır. Yıkılan surların yerine yapılan Ring Caddesindeki sayısız devlet ve özel binaların arasındaki şahane Opera Binası'da bu imar hareketleri kapsamındadır.

KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org
ÇEVİRİ: © Neşe Sözmen / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © Peter Wuttke / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Kjetil r / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Gryffindor / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2001
Liste Sıra No: 1033
Niteliği: Kültürel
Yeri: Viyana, Avusturya
Koordinatlar: N48 13 0 E16 22 60
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
Wikipedia Viyana Sayfası (İng.)



 
Avusturya
Ana Sayfa
  Avusturya
Dünya Mirasları
  Viyana
Ana Sayfa
  Viyana
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)