Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Lednice-Valtice Kültür Peyzajı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Breclav Kültür Mirası 19 Mart 2013 19 Mart 2013 3908 0 Arif 

 Lednice-Valtice Kültür Peyzajı
 Çek Cumhuriyeti » Breclav
 (Kültür Mirası)

Başkent Prag'ın yaklaşık 270 km. güney doğusunda, Breclav eyaletinde bulunan Lednice - Valtice peyzajı, seçkin evrensel değerlerin sıra dışı bir örneği olarak, aydınlanma döneminde ve sonrasında sadece bir ailenin gözetimi altında tasarlanmış ve oluşturulmuş bir kültür peyzajıdır. Geçmiş dönemlerden kalan kültürel anıtlar ile egzotik ve yerel doğal unsurları, insanoğlunun yaratıcılığının kalburüstü bir sonucu olarak ahenk içinde bir araya getirmeyi başarmıştır.

 
 

Peyzajın kompozisyonu Lednice ve Valtice şatolarına dayanmaktadır. Valtice şatosunun kökenleri ortaçağa uzanmakla birlikte Rönesans döneminde mannerist (Abartılı sanat) ve daha önemlisi barok stilinde yeniden yapılmıştır. Şato bugünkü barok tarzını Johann Bernard Fischer von Erlach, Domenico Martinelli ve Anton Johann Ospel gibi mimarlara borçludur. Valtice şatosu ve barok tarzındaki Hazreti Meryemin Göğe Kabulü kilisesi, 17. ve 18. yüzyıllarda ortaya çıkan caddelerin baskın unsurlarıdır. Şato ilk olarak 1570'li yıllarda bir Rönesans konağı olarak yapılmış, daha sonra kademe kademe değişerek Barok, klasik ve neo gotik özelliklerini kazanmıştır. 1850 yılında gotik tarzı yapılaşmanın canlanmasıyla, bu peyzajın süregelen romantizmiyle bir ahenk oluşturmuştur. Peyzajı bir bütün olarak ele aldığınızda, barok ve romantik tarzlarının birbiriyle karışımı ile etkileşimi, mimari ve manzaranın yakından ilişkili olduğu özel bir karakter oluşturmaktadır. Tıpkı Kolanada da, Rendezvous da, Fishpond malikanesinde veya Pohansko da, ana yollarda (Obelisk) veya sınırlarda (Moravya ile Aşağı Avusturya arasında ülke sınırında bulunan Hranicni Zamecek) olduğu gibi evler özenle biçimde yüksek noktalara yapılmıştır.

 

 Valtice Şatosu... © ZP / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
 
 

Lednice Şatosunun kökenleri ise 19. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. Georg Wingelmüller tarafından tasarlanmış olan yapı, dönemini temsil eden ender eserlerden birisidir. Özellikle çatısı, bahçesi ve uzun yürüyüş yolu nefis bir görüntü sunmaktadır.

 
 

Bölgenin bir diğer önemli özelliği de büyük bir çeşitlilik içinde olan ağaç türleridir. En büyük çeşitlilik Lednice ve Valtice şatolarının çevresinde, balık havuzları boyunca uzanan park yerlerinde görülmektedir. Bu bölgede aynı zamanda çok sayıda egzotik tür de bulunmaktadır. Pohansko Malikânesi, 8 inci yüzyıldaki Büyük Moravya döneminde inşa edilmiştir. 28 Hektarlık bir alanı çevreleyen iki kilometrelik surlar hala görülebilmektedir.

 
 

KAYNAK : © UNESCO World Heritage Center

ÇEVİRİ : © Arif Oral / Gezialemi.com
AVATAR: © Acp / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
 

 Lednice Şatosu... © ZP / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
 
 

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1996

Liste Sıra No: 763
Niteliği: Kültürel
Yeri: Breclav, Çek Cumhuriyeti
Koordinatlar: N48 46 32.988 E16 46 30
 

 
Çek Cumhuriyeti
Ana Sayfa
  Çek Cumhuriyeti
Dünya Mirasları
  Breclav
Ana Sayfa
  Breclav
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)