Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Cesky Krumlov Tarihi Şehir Merkezi        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Çek Cumhuriyeti Cesky Krumlov Kültür Mirası 04 Şubat 2011 02 Ocak 2013 5701 1 Raynor 

 Cesky Krumlov Tarihi Şehir Merkezi
 Çek Cumhuriyeti » Cesky Krumlov
 (Kültür Mirası)

Český Krumlov tarihi ortaçağa uzanan; merkezi 13.yüzyılda inşa edilmiş, Gotik, Rönesans ve Barok unsurlar taşıyan bir kalenin etrafında ve Vltava nehrinin kıyısına kurulmuş bir kasabadır. Ortaçağ Avrupa'sı kasabalarının büyüleyici bir örneği olan bu yer mimari mirasının el değmemiş kalmasını beş yüz yılı aşkın bir süredir savaş görmemiş olmasına borçludur. Kasabanın Vltava Nehri'nin kenarında kurulmuş olması doğal ve güzel bir dekor sağlamıştır. Restorasyon ve koruma faaliyetlerinin azlığı hem şehir siluetinin hem de çevresinin orijinalliğini teyit etmektedir.

Eski doğu-batı ticaret yolu üzerinde konumlanan şehre ilişkin en eski belge 1253 tarihli olup, şehrin kalesinin Güney Bohemya'ya hükmeden Vitkovici ailesinin bir üyesine ait olduğunu kaydetmektedir. Kale merkezinin (hisarının) yapımı 13.yüzyıla dayanmaktadır. Yerleşim doğuya (Latrán) doğru, nehrin karşı kıyısındaki bir meydan etrafında gelişmiştir. Český Krumlov kalesi Prag'da bulunan Hradčany kalesinden sonra ülkedeki ikinci büyük kale olup şehre göre alışılmadık ölçüde büyüktür.
 
 




Kasabada kalenin aşağı tarafındaki Latrán bölgesi ve karşı kıyıda Vltava nehrinin yanındaki yerleşim olmak üzere iki tarihi bölge bulunmaktadır. Kasaba merkezde bulunan meydanın etrafında dairesel biçimde yayılmış olan caddeleriyle ortaçağın tipik planlı kasabalarından biridir. Kale bünyesinde, Gotik, Yüksek Gotik, Rönesans ve Barok tarzda yapılmış unsurlar bulunmaktadır. İlk başta yuvarlak kuleli Gotik bir hisar olan bu yer daha sonra bahçesinin, Bellaire yazlık sarayının, kış binicik okulunun ve 1766 yılında inşa edilen eşsiz bir barok tiyatronun eklenmesiyle Barok bir şatoya dönüşmüştür. Hem Latrán hem de kasaba bölgesinde Yüksek Gotik tarzda inşa edilmiş ve bozulmamış ev toplulukları bulunmaktadır.

Geçmişi 15.yy. başına dayanan St. Vitus kilisesi yüksek Gotik tonoz çatısıyla Avrupa çapında öneme sahiptir. Rönesans Cizvit Okulu, Barok ruhban okulu, belediye binası, sur kalıntıları, Budejovicka köprüsü ve Latrán bölgesindeki silahlık diğer önemli tarihi yapılardır. Bohemya'nın küçük kasabaları göreceli olarak el değmemiş durumda olduklarından; politik sosyal ve ekonomik gelişmelere karşın Rönesans ve ortaçağ Orta Avrupa'sının doğal kentsel gelişimini sergilediklerinden dolayı önemlidirler. Český Krumlov ise yapılarının ve peyzajının hem el değmemişliği hem de niteliğiyle bu kasabaların en iyi örneğidir.


KAYNAK: ©UNESCO World Heritage Center - ©Wikipedia.org
ÇEVİRİ: © Mehmet Köksel / Gezialemi.com
FOTOGRAFLAR: © Dbenzhuser / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Magnus Manske / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0 ; © Jerzystrzelecki / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0 ;



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1992
Liste Sıra No: 617
Niteliği: Kültürel
Yeri: Cesky Krumlov, Çek Cumhuriyeti
Koordinatlar: N48 49 0 E14 19 0
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
Wikipedia Cesky Krumlov Sayfası (İng.)
Cesky Krumlov Gezi Yazısı


 
Çek Cumhuriyeti
Ana Sayfa
  Çek Cumhuriyeti
Dünya Mirasları
  Cesky Krumlov
Ana Sayfa
  Cesky Krumlov
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
NEŞE
(05 Şubat 2011)

"Minik Hazine "dediğim bu güzel kasabaya ait bilgilerimi tazeledim,çok teşekkürler.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)