Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Yırtıcı Kuşlar ile Avcılık        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Kazakistan Kazakistan Genel Somut Olmayan Kültürel Miras 25 Ağustos 2017 25 Ağustos 2017 4067 0 Erdin İVGİN 

 Yırtıcı Kuşlar ile Avcılık
 Kazakistan » Kazakistan Genel
 (Somut Olmayan Kültürel Miras)

Başlangıçta yiyecek elde etmenin bir metodu olan yırtıcı kuşlar ile avcılık (falconry) uygulaması, zamanla doğanın korunması, kültürel miras ve topluluklar içinde ve topluluklar arasında sosyal katılım ile daha fazla ilişkilendirilmek üzere gelişmiştir. Yırtıcı kuşlar ile avcılık, kendi gelenek ve etik ilkelerini takiben, yırtıcı kuşları (kartallar ve şahinler gibi kuşları da kapsar) eğitir, uçurur ve üretir; onlarla bir bağ geliştirir ve ana korunma kaynağı haline gelir. 

Uygulamalar, dünyanın dört bir yanında birçok ülkede mevcut olup, kullanılan ekipmanların türü gibi bazı yönlerden farklılıklar gösterebilir ancak yöntemler benzer kalır. Avcılar kendilerini bir grup olarak görür ve akşamları bir araya gelen günlerin hikayelerini anlatırken bir kerede haftanın başında seyahat edebilir. Yırtıcı kuşlar ile avcılık geçmişle bağlantılı gelenek olarak görülmektedir.Bilgi ve beceriler, kulüpler ve okullar için resmi rehberlik, çıraklık eğitimi veya eğitim yoluyla aileler arasında kuşaklar arası bir biçimde iletilir. Bölge toplantıları ve festivaller, toplulukların bilgi paylaşma, farkındalık yaratma ve çeşitliliği teşvik etme fırsatını sunar.



Kartalla avcılık Kazakistan ve Kırgızistan'da geleneksel olarak devam etmektedir. Bu geleneğe Moğolistan ve Çin'in bazı bölgelerindeki gruplar da ortak olmaktadır. Kazaklar avcılık için özellikle kaya kartallarını kullanmaktadır. Bölgede kaya kartallarıyla yapılan avcılık bir sanat olarak görülmektedir. Kazak dilinde kaya kartallarıyla yapılan avcılık için özel bir kelime bulunmaktadır "Bürtkitshi" kelime Bürkit'den (Kaya Kartalı) türemiştir.

Kartal ile avcılık en ünlü Kazak ulusal geleneklerin biridir. Kartal ile popüler avcılık, Kazakların ataları birkaç bin yıl önce Avrasya bozkırlarında Andronov kültür çağında öğrenmişlerdir. Bu Tunç Çağı kaya resimlere göre kanıtlanmıştır. Ülkenin batısında, Aktobeyolundaki Atırau bölgesinde ikinci"AltınAdam" bulundu. Bir savaşçı kalıntılarının yakında onun altın kartalı da gömülmüştür. 



Kazakistan'ın kartallarıyla meşhur bölgesi Nura'da ise bir kartalla avcılık müzesi açılmıştır. Burada kartalla avcılık tarihi üzerine fotoğraflar, av kartalı takımları gibi eşyalar sergilenmektedir. Müze ziyaretçileri ayrıca av mevsimlerinde kuşbeyleri ile birlikte kartal avına çıkabilmektedirler.

Kuş türü belirli hayvanların avlanmasını gerektirir. Her zamanki gibi altın kartalların tilkilerden haric tavşan ve korsaklar ganimetleridir. Güçlü yırtıcı, iyi eğitimli altın kartali "almak" tırnaklı hayvanları ve bazen kurtları bile. Şahinleri kazlara ve büyük toykuşulara koyu verirdik . Genelikle atmaca ile tavşanlara,fakat şahinle bıldırcınlara avcılık yapılır. Doğan,sungur,saker ve sapsanla av kuşlara iyi avcılık yapılır. Bu yüzden, eski zamanlarda av kuşları çok pahalı satılıyordu: iyi bir altın kartalın fiyatı 5-6 devedir,ve şahinin fiyatı 1-2 devedir. Kasımla şubat arası ,donmadan sonra altın kartala avcı sezonu , tüylü kuşlara ise sonbaharda başlar.
 



KAYNAK: © UNESCO/Intangible Cultural Heritage
HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN/ Gezialemi.com


UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili  Listesine Alınma Tarihi: 2016
Aday Gösterme Sıra No: 1209
Yeri: Kazakistan  (Birleşik Arap Emirlikleri , Avusturya , Belçika , Çek Cumhuriyeti , Fransa , Almanya , Macaristan , İtalya , Kazakistan , Kore Cumhuriyeti , Moğolistan , Fas , Pakistan , Portekiz , Katar , Suudi Arabistan , İspanya ve Suriye Arap Cumhuriyeti ile Çokuluslu dosya)

 
Kazakistan
Ana Sayfa
  Kazakistan
Dünya Mirasları
  Kazakistan Genel
Ana Sayfa
  Kazakistan Genel
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)