Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Pilav Kültürü ve Geleneği        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Özbekistan Özbekistan Genel Somut Olmayan Kültürel Miras 29 Ağustos 2017 29 Ağustos 2017 3077 0 Erdin İVGİN 

 Pilav Kültürü ve Geleneği
 Özbekistan » Özbekistan Genel
 (Somut Olmayan Kültürel Miras)

Pilav (Palov) Özbekistan'ın kırsal ve kentsel bölgelerinde yapılan geleneksel bir yemektir. Pirinç, et, baharatlar ve sebzeler gibi malzemelerle hazırlanır ve normal bir yemek olarak sunulmasının yanında misafirperverlik bir jest olarak sunulur. Özbek geleneğinde ev sahibi, pilav ikram etmeden misafirin gitmesine izin vermez. Düğünler ve yeni yıl gibi özel günlerin kutlanmasına yardımcı olur. İnsanlar iyi ya da kötü günlerde, bayramlarda, doğum günlerinde toplu olarak pilav yerler. Pilav, Özbeklere doğumlarından ölümlerine kadar eşlik eder.




Yaşa ve sosyal statüsüne bakılmaksızın erkekler ve kadınlar tarafından pişirilen bir yemektir. Uygulama ile ilgili bilgi ve beceriler, bir usta çırak modeli kullanarak ya da aileler, akran grubu, topluluk temelli kuruluşlar, dini organizasyonlar ve mesleki eğitim kurumları arasında gösteri ve katılım yoluyla resmen ya da gayri resmi olarak eski nesillerden daha genç nesillere iletilir. 

Özbekistan'ın tarihi kenti Buhara'da dünyaya gelen ünlü tıp bilgini ve filozof İbni Sina tarafından tarif edildiğine inanılan ve günümüzde de Özbek sofrasının en lezzetli yemeklerinden biri sayılan Özbek pilavının, yapıldığı yöreye, hazırlanışı ve katılan malzemelere göre 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Pirinç, soğan, havuç ve etten hazırlanan Özbek pilavına ayva, kuru üzüm ve çeşitli sebzeler ilave edilse de yapımında kullanılan ana malzemeler değişmemektedir. 




Ülkenin her bölgesinde kendine has "pilav" yapılır. Taşkent ve Fergana yöresine ait pilavlara, "Choyxona-palov" denir. Harezm yöresinde "Oq suzma" ve „Chalov". Buharaning "Koblim" "Sitora-palov" ve "Oshi-sofi" denir. Semerkand'da ise kabaklı pilav yapılmaktadır. Mevsimine göre pilavlar bambaşkadır. Sonbaharda ayvalı, ilkbaharda üzüm yapraklı ve sarımsaklı pilavlar... 

Özbekistan'da, birbirinden farklı pilavlar hakkında türlü türlü efsaneler, söylentiler, hikâyeler ve söylenceler bulunmaktadır. Yüzyıllardır süre gelen pilav geleneği Özbek mutfağının sultanı olarak övgülere layık bulunur. Bundan olsa gerek Özbekler pilava "palovxonto'ra" yani han pilavı derler. 

Özbekistan'da her evde en az haftada bir perşembe günü ebedi hayata gidenleri yâd etmek ve aile birliğini güçlendirmenin sembolü olarak pilav pişirilir. İşte gelenek haline gelmiş pilav insanlar arasındaki birlik, beraberlik gibi önemli manevi ve ahlaki özellikleri barındırmaktadır. 



Yüzyıllardan bu yana kuşaktan kuşağa geçmekte olan Özbek pilavıyla ilgili örf ve adetler Özbek halkının medeniyeti ve değerlerinin önemli bir parçasıdır.

UNESCO 2016 yılında  Özbek pilavını, Özbek halkının kendine özgü, toplumsal- kültürel değeri olarak dünya kültürel miras listesine almıştır.

KAYNAK: © UNESCO/Intangible Cultural Heritage
HAZIRLAYAN: Erdin İVGİN/ Gezialemi.com




UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili  Listesine Alınma Tarihi: 2016
Aday Gösterme Sıra No: 1166
Yeri: Özbekistan
Linkler: UNESCO İnternet Sitesi



 
Özbekistan
Ana Sayfa
  Özbekistan
Dünya Mirasları
  Özbekistan Genel
Ana Sayfa
  Özbekistan Genel
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)