Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Büyük Kanyon Ulusal Parkı        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
A.B.D. Arizona Doğa Mirası 04 Mart 2011 02 Ocak 2013 10933 0 hakangeziyor 

 Büyük Kanyon Ulusal Parkı
 A.B.D. » Arizona
 (Doğa Mirası)

Büyük Kanyon Ulusal Parkı (Grand Canyon National Park) Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaleti sınırlarında bulunan en eski ulusal parkdır. Ülkenin göz bebeği bu turizm destinasyonu, Kolorado Irmağı'nın beş buçuk milyon yıllık hareketleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Amerika'nın ilk ulusal parklarından olan Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nın içinde yer alan yeryüzü oluşumu, boyutlarıyla görenleri hayrete düşürmektedir. Uzunluğu 446 km'dir, genişliği 6.4 ile 29 km arasında değişmektedir, derinliği ise kimi yerlerde 1600 metreye kadar ulaşmaktadır. Bu kesiklerde Dünya'nın 2 milyar yıllık tarihi gözükebilmektedir.

Büyük Kanyon; muhteşem renklerdeki vadileri, dik bayırları ve kaya katmanları ile görülesi bir manzaraya sahiptir. Sarı, kırmızı, turuncu, pembe, kızıl, kahverengi ve yeşil... Kanyona bir bakış attığınızda birçok rengi aynı anda görebilirsiniz. Kolorado Irmağı, araziyi milyonlarca yıl boyunca oyarak ve aşındırarak, burada dünyanın en eski kaya parçalarından bazılarının oluşmasını sağlamıştır. Yamaçlardaki ve zemindeki bu kaya kütlelerinde ise yer kabuğu incelemeleri yapan bilim adamları için birçok öge bulunmaktadır: fosiller, tortul tabakaları, bitki örtüsü... Bu olağanüstü kaya oluşumlarını görebilmek için ise dikkatli bir bakış, yamaçlardaki renk skalasını anında fark etmenizi ve kaya katmanlarını ayırt etmenizi sağlayacak.
Büyük Kanyon'u mükemmel yapan, milyonlarca yıllık jeolojik hareketleri gözler önüne seren coğrafyasıdır. Kanyon, nehir vadisinin bu alanı yıllar içinde aşındırmasıyla oluşmuştur, fakat kayalık yamaçlar herhangi bir aşınma ve erozyona uğramadan günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nda coğrafi güzelliklerin yanı sıra fauna da oldukça ilgi çekicidir. Bölgenin en ünlü hayvanı Kaliforniya akbabasıdır. Ayrıca çalıkuşu, kırlangıç, sinek kuşu, kuzgun, geyik, koyun, çakal, dağ aslanı, vaşak, siyah ayı, rakun, sincap, Amerika sincabı, kokarca, çıngıraklı yılan ve kertenkele de kanyonda yaşayan hayvanlardandır.

Güney Kenar'da, özellikle Grand Canyon Village yerleşim yeri civarında birçok tarihi yapı dikkatinizi çekecektir: Desert View Kulesi, Buckey O'Neill Cabin, Hermit's Rest, Kolb Studio, Hopi House, Verkamp's Curios, Grand Canyon Railway Depot ilk akla gelenlerdir.

Güney Kenar'dan ortalama 300 m daha yüksek olan Kuzey Kenar'da tarihi yapılardan ziyade doğal atmosfer dikkat çekmektedir. İğne yapraklı ağaçlarla bezeli bu serin bölgede huzurlu saatler geçirebilir, kanyonun ihtişamına dalabilirsiniz. Bu alandaki gözlem noktaları arasında Bright Angel Point, Cape Royal ve Point Imperial yer almaktadır.
Parkın en popüler alanlarından diğer ikisi ise Amerika yerlilerinin yaşam alanı olarak korunan Havasupai Indian Reservation ve Hualapai Indian Reservation'dır. Havasupai Indian Reservation'da şelaler sizi bekliyor olacak. Burada hiking alanları bulunmakta ve at ile gezinti yapılabilmektedir. Ayrıca kamp alanına çadırınızı kurabilir, kızılderili kültürünü yakından tanımak için birkaç gün burada konaklayabilirsiniz. Diğer bir kızılderili yerleşim alanı Hualapai Indian Reservation'da ise Mead Irmağı üzerinde rafting ve bot turları düzenlenmektedir. Bölgede yer alan Skywalk izleme noktası, uçuruma uzanan cam platformu ve 1100 m yükseklikten sunduğu kanyon manzarasıyla oldukça popüler bir gözlem yeridir.

Büyük Kanyon bir Avrupalı tarafından farkedilmesi ilk kez 1540 yılında; İspanyol Garcia Lopez de Cardenas tarafından olmuştur. İlk bilimsel araştırma ise John Wesley Powell eşliğinde 1869'da gerçekleşmiştir.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © maximiles.com.tr - © Wikipedia.org
FOTOGRAFLAR: © Tenji / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Poco a poco/ Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © S23678 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
 
 


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1979
Liste Sıra No: 75
Niteliği: Doğa
Yeri: Arizona, A.B.D
Koordinatlar: N36 6 3 W112 5 26
Linkler: ©UNESCO İnternet Sitesi
© Maximiles.com.tr
© Wikipedia Büyük Kanyon Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
A.B.D.
Ana Sayfa
  A.B.D.
Dünya Mirasları
  Arizona
Ana Sayfa
  Arizona
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)