Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Versay Sarayı         
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Fransa Versailles Kültür Mirası 14 Ocak 2011 02 Ocak 2013 6002 0 hakangeziyor 

 Versay Sarayı
 Fransa » Versailles
 (Kültür Mirası)

Paris'in yaklaşık 25 km. güneydoğusunda bulunan Versay Sarayı, (Le château de Versailles) Avrupa'nın en büyük sarayı olarak kabul edilmektedir. 18. yüzyıl Fransız sanatının en ihtişamlı eseri olarak kabul edilen Saray ve bahçesinin inşaatı 13. Louis zamanında başlamış ve 1760 yılına kadar dört aşamada tamamlanmıştır.

Fransız barok üslubunu temsil eden Versay'ın dış güzelliği bir yana iç güzelliği son derece meşhurdur. Sarayın içindeki tören odaları uzun bir aks üstüne dizilmiş olup birbirlerine açılırlar. Bütün saray kralın; yatağı, odası ve dairesi etrafında düzenlenmiştir. Sarayın en önemli dairesi "Aynalı Galeri"dir. 75 metre uzunluğundaki bu salonun iki duvarı boydan boya 400 adet ayna ile kaplıdır. Salonun tavanındaki resimler Le Brun'un eseridir. I. Dünya Savaşı sonunda, mağlup Almanya ile müttefikler arasındaki anlaşma bu salonda imzalanmıştır.
Her ne kadar ölçüsüz harcamalarla Roma imparatorluk çağından beri ilk defa bu tarzda büyük ölçüler kullanılmış olsa da sarayın uzun zaman tuvaleti ve banyosu olmamıştır.

Fakat Versailles sarayının bir diğer önemli özeliği de bahçesidir (park). Sarayın batısındaki Versay kasabası tarafından başlayan bahçe esasen sarayın arka tarafına yerleştirilmiştir. Büyük kanalın çevresine toplanmış olan asimetrik planlı arka bahçe sonradan yapılan şehircilik planlarında da etkili olmuştur. Haç şeklinde olan Büyük Kanal, 2 mil uzunluğunca ormanlar arasından geçer. Ağaçlar arasında, sonsuz paralel veya radyal yollar bunların etrafında budanarak şekillendirilmiş yeşillikler tarafından sınırlandırılan çiçek paralelleri, su bahçeleri, merdivenler ve köşkler vardır. Versay'da bina ve bahçe ahenginin kusursuz olduğu açıkça görülür. Geniş teraslamalar, yolların perspektivlemeleri, bitkilerin ve ağaçların düzeni, su oyunlarının hepsi bir geometrik düzen içerisindedir.


KAYNAK: © UNESCO/World Heritage - © Wikipedia.org - Versay Sarayı Resmi İnternet Sayfası FOTOGRAFLAR: © M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1979
Liste Sıra No: 83
Niteliği: Kültürel
Yeri: Versailles, Fransa
Koordinatlar: N48 48 18 E2 7 10
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi Versay Sarayı Resmi İnternet Sitesi Wikipedia Versay Sarayı Sayfası


 
Fransa
Ana Sayfa
  Fransa
Dünya Mirasları
  Versailles
Ana Sayfa
  Versailles
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)