Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Angkor Tapınakları        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Kamboçya Siem Reap Kültür Mirası 27 Mart 2011 02 Ocak 2013 6036 0 hakangeziyor 

 Angkor Tapınakları
 Kamboçya » Siem Reap
 (Kültür Mirası)

Kamboçya'da Siem Reap şehrinin 10 kilometre uzağında dev ağaçlar arasına gizlenmiş, mistik ve esrarengiz tapınaklar Angkor Medeniyeti'nin izlerini taşır. Efsaneye göre Kamboçya; denizlerin hâkimi, ulu ejder Naga'nın kızı ile Kaudinya adlı bir Brahman Hintli gencin birlikteliğinden meydana gelmiş. Bir gün; Kaudinya, teknesiyle dolaşırken prensesi görüp âşık olmuş. Prensesin babası denizlerin hâkimi Naga ise kızına evlilik hediyesi olarak, egemenliği altındaki bölgenin tüm sularını içine çekip ortaya çıkan bu toprakları vermiş. Ve böylece Kambuja Krallığı kurulmuş. En bilineni Angkor Wat olan yaklaşık 50 tapınak, 802'den 1432'ye kadar 630 yıl hüküm süren Khmer Krallığı yönetiminde, Angkor döneminde yapılmış.

13. yüzyılda komşu Tayland'ın saldırıları nedeniyle 14. yüzyılda başkent Angkor'dan Phnom Penh'e taşınmış. Terk edilen bu tapınakları, orman sahiplenmiş; sarıp sarmalamış. Ağaçların arasından tapınakları görebilenler, bunların Tanrı ya da devler tarafından inşa edildiklerini düşünmüşler. Angkor, tam 400 yıl boyunca sessizlik içindeki bekleyişini sürdürmüş.

Khmer Krallığı'nın eski başkenti ve gücünün simgesi olan Angkor Thom, dünyanın en büyük ören alanlarından biri. Burayı çevreleyen duvarlar; üç kilometre uzunluğunda, sekiz metre yükseklikte. Alanın birkaç girişi var; en etkileyici olanı ise Zafer Kapısı. Geniş bir suyolu üzerinde taştan bir köprü olan bu yolun kenarlarında sağlı sollu 54'er heykel bulunuyor. Bir yılanı çekiştiren heykellerin güler yüzlü olanları iyiliği, asık suratlı ve çirkin olanları ise şeytanı ve kötülüğü temsil ediyor. Bunun mitolojik bir öyküsü de var: İyiler ve kötüler, Mandra Dağı'nda bulunan Okyanusların Sütüadı verilen ölümsüzlük suyunu elde etmek için dünyaya gelirler. Bin yıl boyunca Mandra Dağı'nda bir yılanın ucundan iyiler, diğer ucundan kötüler su çeker. Bu sırada karalar birleşir, kıymetli taşlar oluşur.
Angkor'da bulunan tapınakların en ünlüsü; içlerinde en büyük olanı, Angkor Wat'tır. Etrafı gülümseyen insan yüzleriyle kaplı olan Bayon ile birlikte Preah Ko, Bakheng, Koh Ker,Banteay Srei, Kleang, Baphuon, Pre Rup da ilgi çekici tapınaklar arasında bulunur.

Angkor Wat tapınağı, ülkenin bayrağına girmeye hak kazanmış güzellik ve ihtişamda. Kral II. Suryavarman döneminde yapımına başlanan tapınak, kendi içinde küçük bir kent adeta. Yaklaşık 30 yılda tamamlanan bu yer, "insan beyninin bugüne kadar tasarladığı en görkemli, en uyumlu yapıt" olarak nitelendiriliyor. Hem Kral II. Suryavarman'ın mozolesi hem de Tanrı Vishnu'ya adanmış bir Hindu Tapınağı olan bu yerin yapımında, Mısır Piramitleri'nden daha çok taş kullanılmış ve her taşın üzerine kabartmalar işlenmiş.

82 hektarlık bir alanda kurulu olan Angkor Wat, göğe yükselen lotus çiçeği biçiminde ve her biri 55 metre yüksekliğinde olan beş kuleden oluşuyor. Buraya yaklaşmak için tapınağı çevreleyen yapay gölü ve birçok kapıyı geçmeniz gerekiyor. Tapınağın içinde ilerledikçe yükseliyor, yeni heykeller ve kabartmalar keşfediyorsunuz. Yapıdaki her şey simetrik, sağda ne varsa solda da aynısı var. Beş kulenin ortasındaki en yüksek kule, Hindu dininde dünyanın merkezi sayılan Meru Dağı'nı temsil ediyor. Girişte ise duvardaki oymalarda ünlü Hint destanları Mahabharata ve Ramayana betimleniyor.
Ta Phorm, Angkor'un en ilgi çekici tapınaklarından biri. Tapınağı sarmalamış dev bitkiler; duvarların, koridorların arasından çıkarak büyüleyici bir görüntü oluşturuyorlar. 13. yüzyılda Kral VII. Jayavaman'ın annesine yaptırdığı bu tapınağın yeniden ortaya çıkarılışı oldukça sıkıntılı. Yapılan çalışmalar sonucunda dokuya zarar verilmemesi için bitki gövdelerinin yapıyla birleşmesine izin veriliyor ve sadece yapraklar temizleniyor.

Phonom Bahheng, 10. yüzyıl başlarında Bakheng tepesinde kurulmuş bir tapınak. Bu tepeye genellikle fillerin üzerinde geliniyor. 67 metre yüksekliğindeki tepeden, Angkor Wat'ın ihtişamını ve güneşin batışını izlemek ise bu yorucu yolculuğun en büyük ödülü oluyor.

Tropik bitki örtüsüyle kaplanmış, Güneydoğu Asya'nın gözbebeği olan bu şehirde yapacağınız en güzel şeylerden biri de tapınakların üzerinde güneşin batışını ve doğuşunu seyretmek.

Angkor'u tek günde gezmeniz imkânsız. Bölgeye giriş için değişik sürelerde bilet almanız mümkün. Biletler günlük (20 $), üç günlük (40 $) ve bir haftalık (60 $) olarak satılıyor. Tapınaklar şehir merkezinden biraz uzakta. Bu nedenle mutlaka bir araçla anlaşmanız gerekiyor. Siem Reap, Angkor'a yaklaşık 20 dakika uzaklıkta.


KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Maximiles.com.tr
FOTOGRAFLAR: © Uspn / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Tsui / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Helt / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 ; © Markalexander100 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1992
Liste Sıra No: 668
Niteliği: Kültür
Yeri: Siem Reap, Kamboçya
Koordinatlar: N13 25 60 E103 49 60
Linkler: © UNESCO İnternet Sitesi
© Maximiles Angkor Sayfası
© Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Kamboçya
Ana Sayfa
  Kamboçya
Dünya Mirasları
  Siem Reap
Ana Sayfa
  Siem Reap
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)