Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Dünya Mirası Listesi ::::: Galapagos Adaları        
Ülke Şehir Kategori Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Ekvador Galapagos Adaları Doğa Mirası 12 Haziran 2011 02 Ocak 2013 5791 0 Erdin İVGİN 

 Galapagos Adaları
 Ekvador » Galapagos Adaları
 (Doğa Mirası)

Güney Amerika kıtasından yaklaşık 1.000 km uzaklıkta Pasifik Okyanusu'nda bulunan bu 19 ada ve çevresindeki deniz oluşumu, eşsiz 'yaşam müzesi ve evrim vitrini' olarak anılmaktadır. Colón Takımadaları olarak da bilinen Galapagos Adaları, toplam 50,000 km² yüzölçüme sahiptir.

Adalar grubu 14 büyük ada, (Isabela, Santa Cruz, San Salvador (Santiago, James), Fernandina, San Cristóbal, Floreana (Santa Maria), Marchena, Española, Pinta, Santa Fe, Genovesa, Pinzón, Darwin ve Wolf), 8 daha küçük ada ve 40 minik adacıktan oluşur. Adalarda, yaklaşık 25.000 kişi yaşar.



Üç okyanus akıntısının kesişme noktasında yer alan Galápagos deniz canlılarının 'buluşma yeri'dir. Devam etmekte olan sismik ve volkanik aktiviteler adaların oluşum süreçlerini etkilemektedir. Bu süreçler, adaların son derece izole olmasının yanı sıra kara iguanası, dev kablumbağa ve birçok ispinoz türleri gibi olağandışı hayvan yaşamının gelişmesini sağlayarak Charles Darwin'in 1835 yılında adaları ziyaret etmesinden sonra doğal seleksiyon ile evrim teorisine ilham vermiştir.



Üst üste binmiş lav akıntılarından oluşan Galapagos Adalarındaki bir bölümü hala etkinliğini sürdüren çok sayıda yanardağ vardır.Yüksek yanardağlar, kraterler ve yarlar, adanın sarp ve engelli yapısını daha da belirginleştirir.

Galapagos Adalarını 1535'te, Peru'ya gitmekte olan Panama piskoposu Tomas de Berlanga keşfetti. Ama İnka çanak çömlekleri üzerindeki resimlerin gösterdiğine göre, İspanyol egemenliği öncesinde Güney Amerika Yerlileri bu adalara uğramıştı. Uzun yıllar boyunca korsanların sığınak olarak kullandığı adalar, ancak 1832'de Ekvador tarafından ilhak edildikten sonra yerleşime açıldı. Charles Darwin'in 1835'te bölgeyi ziyaret etmesi adalara dünya çapında ün kazandırdı. Ayrıca adanın bir kısmının (Isabela'nın kuzey uzantısı) deniz atına benzemesi de turistlerin ilgi kaynaklarından biri olmuştur. Kara kaplumbağalarının adada bulunması birçok turiste ilgi odağı olmuş, avcıların akınlarıyla günümüzde türleri tehlike altındadır.



KAYNAK: © UNESCO World Heritage Center - © Wikipedia.org - © tripadvisor.com
FOTOĞRAFLAR: © Fallschirmjäger / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Stephen Montgomery / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0 © Haplochromis / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0



Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 1978
Liste Sıra No: 1
Niteliği: Doğa Mirası
Yeri: Galapagos Adaları, Ekvador
Koordinatlar: N0 49 0.012 W91 0 0
Linkler: - UNESCO İnternet Sitesi
- Wikipedia Galapagos Adaları Sayfası
- Gezialemi Dünya Mirası Listesi


 
Ekvador
Ana Sayfa
  Ekvador
Dünya Mirasları
  Galapagos Adaları
Ana Sayfa
  Galapagos Adaları
Dünya Mirasları



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Son Eklenen Dünya Mirası
Urartu ve Osmanlı Eski Yerleşimi Ahlat Mezar Taşları
(09 Haziran 2020)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri
(31 Mayıs 2020)
Aziz Nikolaos Müzesi
(31 Mayıs 2020)
Alahan Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Sümela Manastırı
(31 Mayıs 2020)
Karain Mağarası
(30 Mayıs 2020)
Göbekli Tepe
(30 Mayıs 2020)
Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)
(14 Eylül 2017)
İsfahan Mescid-i Cuma
(13 Eylül 2017)
Yezd Tarihi Kenti
(12 Eylül 2017)