Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali  2024 Ocak       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye İzmir 01  Aralık 2012     6491 2 Erdin İVGİN 

 Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali  (2024 Ocak)
 Türkiye » İzmir
 (Genel)





Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist ve basın mensubu tarafından izlenen Selçuk- Efes Deve Güreşleri Festivali Ocak ayında gerçekleştiriliyor. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bir gelenek haline gelen deve güreşlerinin "en popüler ve en iyi organizasyonu" olarak ünlenen Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali, Selçuk - Efes Kültür ve Turizm Vakfı'nın organizasyonunda Selçuk Belediyesi'nin desteğiyle Selçuk'ta gerçekleştiriliyor. 

Bu güne kadar ocağın üçüncü pazarı gerçekleştirilen ve on binlerce yerli ve yabancı izleyici tarafından takip edilen festival üç gün sürüyor. Yurt içinden ve yurt dışından gelecek konukların güreşleri keyifle izlemesi için güreşlerin yapılacağı Selçuk - Pamucak deve güreşi alanında festival öncesinde gerekli hazırlıklar her yıl yapılıyor.

Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'nin resmi tarihi, 1982 yılında Kültür Bakanlığı'nın Selçuk İlçe Kaymakamlığı'nın ilçede deve güreşlerinin yapılması ile ilgili olarak Selçuk Belediyesi'ne yetki verilmesiyle başlar. İlk olarak 1983 yılında düzenlenen Selçuk Efes Deve Güreşleri'ne gerek Selçuk'un tarihinden, gerekse güreşlerin Efes'te yapılmasından dolayı basının büyük ilgisini çekmiştir.

Efes Arena'da 1998 yılına kadar yapılan güreşler, aradan geçen bu süre içerisinde uluslar arası bir kimlik kazanır. Böylece Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'ne dünyanın önde gelen yabancı haber ajansları ve basın kuruluşları da ilgi göstermeye başlar.

Yerel bir organizasyon olmasına karşın 1994 yılında gerçekleştirilen deve güreşleri, 20 bin 240 kişilik izleyici sayısına ulaşmıştır. En fazla seyirciyle izlenen yarışma olarak bu sayı Guinness Rekorlar Kitabı'na da girmiştir. Selçuk'taki deve güreşleri dünya basının en prestijli yayın organlarından biri olan TIME Dergisi'nin de dikkatini çekmiştir. Derginin "mutlaka izlenmeli" manşetiyle tanıttığı Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali aynı zamanda Dünya Festivaller Kitapçığı'nda da haklı yerini almıştır.

Son yıllarda deve güzellik yarışmaları Türkiye'de de yapılmaya başlamış olup bu kapsamdaki ilk yarışma, 2011 yılında deve güreşlerinden bir gün önce Selçuk Efes Deve Güreşleri'nde gerçekleştirilmiştir (Christie-Miller 2011:1). Bu yarışmalarda kazanan en süslü deveye altın havan verilmektedir. Güreşen deveye halı verilmesi geleneği de yine ilk kez Selçuk'ta başlamıştır.

İlginin her geçen gün arttığı deve güreşleri 1998'den sonra güreşlere özel olarak oluşturulan alanda, Pamucak Arena'da yapılmaktadır. Çevre il ve ilçelerin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen deve güreşi seyircisinin artan ilgisiyle karşılaşan Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali her yıl Ocak ayının 3.Pazar günü yapılmaktadır. Selçuk'ta düzenlenen deve güreşlerine genellikle 20 bin civarında izleyici katılmakta ve bu kalabalığın içinde azımsanmayacak ölçüde yerli ve yabancı turist ilçeye gelmektedir.

Bir zamanlar Anadolu'nun çoğu bölgelerinde eşya ve ürün taşıması sadece develerle yapılırdı. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yaşayanlar, bu sevimli ve farklı hayvanların değerini bilirler. Günümüzde yük taşıma görevleri bitmiş olsa da, develerin geçmişte verdikleri hizmetleri unutmayan insanımız, şimdi onların neslini koruma çabasındadır. Güreş sırasında develere hiçbir şekilde zarar gelmez. Aksine, kendilerine değer verildiğinin bilincinde olan bu onurlu hayvanlar, güreş sırasındaki ilgiye, alkışa ve sonuçta gelen ödüle cevap verdiklerini davranışlarıyla belli ederler. 

Bazı arkeolojik kanıtlar Türklerde deve güreşinin en azından 4.000 yıldan beri yapıldığını göstermektedir. 20. yüzyılda başlayan endüstrileşme ve modernleşme süreci içinde deve günümüzde özellikle spor ve turizm amaçlı olarak varlık göstermektedir. Deve yetiştiren onca toplum olmasına rağmen, sadece Türklerde deve güreşinin görülmesi de Türklerin, dünya toplumları içindeki seçkin konumunu perçinleyen öğelerden yalnızca birisidir. Develer günümüzde genellikle Ege Bölgesi deve güreşleri amacı ile yetiştirilmektedir. Ülkemizde yılda 60-70 yerleşim yerinde deve güreşleri organize edilmektedir. Deve güreşleri Pazar günleri gerçekleştirilir ve sadece erkekler değil, kadın ve çocuklar tarafından da ilgiyle izlenmektedir. (BEU. SBE. Derg. Cilt:4 Sayı:1 Haziran 2015)

FOTO: Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği

Türkiye'de deve güreşi organizasyonlarının ilk olarak ne zaman ve nerede başladığı kesin olarak bilinmemektedir. İlk olarak Aydın ilinin Germencik ilçesine bağlı Hıdırbeyli köyünde yaklaşık iki yüz yıl öncesinde başladığına dair yaygın söylence bulunmaktadır. Ancak bu konuda bir belgeye şu ana kadar rastlanmadığı gibi yöredeki birçok yerleşkede benzer iddaalar söz konusudur. Bununla birlikte güreşler 19. Yüzyılın ilk yarısından itibaren Ege Bölgesinde özellikle İzmir ve Aydın'da yaygınlaşmaya başlamıştır.

Ülkemizde çok eskiden beri var olan deve güreşleri geleneğine çeyrek yüzyıldan beri damgasını vurmuş olan İzmir'in Selçuk İlçesi, gerek Pamucak'ta bulunan güreş alanının büyüklüğü ve konumu, gerekse deneyimli organizasyonuyla, bu geleneği dış dünyaya da tanıtmıştır. Öyle ki; "Selçuk-Efes'te 20 bin kişinin aynı anda deve güreşi izlemesi" Guiness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. Ayrıca; Fransız TV-5, BBC, VOX TV, Polonya Ulusal TV ve Japonya bölgesel TV kanalları, Selçuk-Efes Deve Güreşleri'ni belgeselleştirmek amacıyla Selçuk İlçesi'nde günlerce çalışmışlardır. Selçuk, dünyaca ünlü Efes Antik Kenti ve diğer kültürel zenginlikleriyle, ayrıca geniş konaklama olanaklarıyla deve güreşlerine olan ilgiyi daha da artırmaktadır.


KAYNAK: Ayrıntılı bilgi için www.selcuk.bel.tr internet sitesini ziyaret ediniz. 











 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  İzmir
Ana Sayfa
  İzmir
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
Erdin İVGİN
(20 Ocak 2019)

Deve güreşlerinin Kırkpınarı olarak nitelendirilen Selçuk Efes Deve Güreşi Festivalinin 37ncisi 20 Ocak 2019 Pazar günü yapılıyor. Selçuk Belediyesinin katkılarıyla Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğince Pamucak Güreş Sahasında düzenlenen festivalde, farklı il ve ilçelerden 120 deve mücadele edecek. Deve sucuğu, yöresel tarım ve el sanatları ürünlerinin satıldığı tezgahların kurulacağı alanda güreşleri izlerken, piknik de yapılacak.

Engin D
(11 Ocak 2016)

34. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali, 17 Ocak 2016 Pazar günü Pamucak Deve Güreşi Arenasında yapılacak.

Ayrıca 16 Ocak 2016 Cumartesi günü ilçe merkezinde bir kortej yürüyüşünün ardından 5. Altın Havan En Süslü Deve Yarışması yapılacak. Yine 16 Ocak 2016 Cumartesi günü saat 15:00 da Akademisyenlerin katılımlarıyla, Selçuk Efes Kent Belleğinde Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Koordinasyon Toplantısı ve Konferansı yapılacak.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Mayıs)
Marsyas Kültür Sanat ve Muzik Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
‘Bin Nefes Bir Ses’ Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali
Türkiye » Konya
Erciş Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali
Türkiye » Van
Gaziantep Bulgur Festivali
Türkiye » Gaziantep
Uluslararası Mersin Müzik Festivali
Türkiye » Mersin
Mordoğan Denizle Buluşma Şenliği
Türkiye » İzmir
Ortaca Tarım, Çevre ve Turizm Festivali
Türkiye » Muğla
Bulgur Pilavı Festivali
Türkiye » Mardin
Serik Geleneksel Kültür Turizm ve Çilek Festivali
Türkiye » Antalya
Halfeti Meyve Yemekleri Festivali
Türkiye » Şanlıurfa
Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali
Türkiye » Elazığ
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali
Türkiye » İstanbul
Kakava ve Hıdrellez Festivali
Türkiye » Edirne
Düzce Otları Tyche Bereket Şenliği
Türkiye » Düzce
Silifke Uluslararası Kültür Haftası
Türkiye » Mersin
Cappadox Festivali
Türkiye » Nevşehir
Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali
Türkiye » Zonguldak
Geleneksel Kozarlı Çam Fıstığı Festivali
Türkiye » Aydın
Dadaş Film Festivali
Türkiye » Erzurum
Kırklareli Karagöz Kültür, Sanat ve Kakava Festivali
Türkiye » Kırklareli
Doğançay Gözleme ve Ayran Festivali
Türkiye » İzmir
Uluslararası Giresun Aksu (Mayıs Yedisi) Festivali
Türkiye » Giresun
Muğla Geleneksel Boğa Güreşi Festivali
Türkiye » Muğla
Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali
Türkiye » Antalya
Uluslararası Fethiye Festivali
Türkiye » Muğla
Edirne Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali
Türkiye » Edirne
Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali
Türkiye » Samsun
Uluslararası Kayseri Altınçınar Film Festivali
Türkiye » Kayseri
Başmakçı Flamingo ve Yumurta Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
Ayvacık Hayvan ve Emtia Panayırı
Türkiye » Çanakkale
Dursunbey Barana Geleneğini Yaşatma ve Yayla Şenliği
Türkiye » Balıkesir
Uluslararası Eskişehir Sokak Festivali
Türkiye » Eskişehir
Saray Geleneksel Bahar ve Kültür Festivali
Türkiye » Tekirdağ
Bartın Kültür Sanat Turizm ve Çilek Festivali
Türkiye » Bartın
Çatak Kanispi Ceviz Bal ve Alabalık Doğa Festivali
Türkiye » Van
Kırkağaç Geleneksel Çam Festivali
Türkiye » Manisa
Köprübaşı Kültür Sanat ve Çilek Festivali
Türkiye » Manisa
Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri
Türkiye » Manisa
Uluslararası İstanbul Kukla Festivali
Türkiye » İstanbul
Uluslararası Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali
Türkiye » Aydın