Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Su Festivali (Bonn Om Touk) 2024 Kasım       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Kamboçya Punon Pen 28  Aralık 2012     3880 0 hakangeziyor 

 Su Festivali (Bonn Om Touk) (2024 Kasım)
 Kamboçya » Punon Pen
 (Eğlence)

Kamboçya'daki iki büyük nehirden Tonle Sap her sene bir imkansızı gerçekleştiriyor. Kuzeyden güneye akarken kasım ayında yönünü değiştiriyor. Olay akıl almaz gözükse de aslında nedeni çok basit: Mekong Nehri yağmur mevsiminde taşıdığı bol suyla, Tonle Sap Nehri üzerinden ülkenin tam ortasındaki Tonle Sap Gölü'ne doğru akarken, kuru mevsimde Mekong'un suları azaldığında akıntı yön değiştiriyor. Nehrin ters akmaya başladığı gün, Kamboçya'da büyük şenliklerle kutlanıyor. Su Şenlikleri'nin en büyüğü başkent Phnom Penh'de. Kutlamalar sırasında şehrin nüfusu 1,2 milyondan 2,5 milyona fırlıyor; hayat tamamen duruyor ve herkes sadece kutlamalara odaklanıyor.



Şenliklerin doruğu geleneksel kayık yarışları. 12'inci yüzyıldan bu yana yapılan yarışlara tüm ülkeden 500'den fazla kürek takımı katılıyor. Kayıkların büyüklüğü 30 kişiliklerden 100 kişiliğe kadar çıkabiliyor. Yarışlar üç gün sürüyor, tam 45 bin yarışmacı katılıyor. Kendi şehirlerine has giysilerle yarışmacılar tam bir renk cümbüşü oluşturuyor.

Festival zamanı seyyar gıda tezgahları nehir kıyısına toplanıyor. Çerezci kızarmış karafatma, su kurdu, kurbağa ve örümcek satıyor. Izgara muz, en popüler sokak tatlarından. Üzerine tuz dökülüp rengi esmerleşene kadar ızgara yapılan muzlar açlık bastırmak için birebir. Her yıl yüz binlerce insanın katıldığı festivalde zaman zaman (2010) ölümlü kazalara da rastlanabiliyor. Festival aynı zamanda ülkede balıkçılık sezonunun da açılışını simgeliyor.

 
 

Kaynak: Hürriyet Seyahat (Başar Kurtbayram)



Festival hakkında daha detaylı bilgi için www.gocambodia.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.




 
Kamboçya
Ana Sayfa
   Kamboçya
Festival Etkinlik
  Punon Pen
Ana Sayfa
  Punon Pen
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.