Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Renklerin Festivali (Holi) 2024 Şubat       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Hindistan Hindistan Genel 30  Aralık 2012     4036 0 hakangeziyor 

 Renklerin Festivali (Holi) (2024 Şubat)
 Hindistan » Hindistan Genel
 (Dini)

Her yıl şubat yada Mart aylarında baharın gelişinin kutlandığı Holi festivali Hindistan'ın en önemli bayramlarından birisi olarak kabul ediliyor. Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah'ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah'ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika'nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah'ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu'yu öldürerek yerine oğlunu getirir.

 
İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika'dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanır. Özellikle Holika'nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar. Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağzıdan "Holi-hai!" bağırışları yükselir. Holi'nin son gününde insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar.


Festivalin ikinci yani son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar, farklı renk boyalarla dolmaya başlar. Bu günlerde kırmızı, sarı, mor, yeşil, mavi gibi birçok rengi sokaklarda görmeniz mümkündür. Festivalde her renk kendine göre anlam bir içerir: Kırmızı masumiyeti, yeşil canlılık ve enerjiyi, mavi sakinlik ve ağırbaşlılığı, sarı ise dindarlığı temsil eder. Şarkılar söylenir, danslar edilir, insanlar birbirilerine boya fırlatırlar ve bahar tüm renklerini sokaklara, insanlara taşımış olur.
 
Festivalde bir diğer eğlenceli unsur ise kaymak kabını kırma geleneğidir. Bu gelenek, daha çok Maharashta ve Gujarat şehirlerinde coşkuyla kutlanır. Burada bir kaymak kabı sokakta yüksekte asılı olur. Kadınlar bir yandan Holi halk şarkıları söylerken diğer yandan da ellerindeki suları erkeklere sıçratırlar. Bu sırada erkeklerden meydana gelmiş büyük bir insan piramidinin en tepesindeki kişi başıyla kabı devirmeye çalışır. Gelenek, rivâyete göre Lord Krishna'nın köyde girebildiği her evden kaymak çalması ve kadınların da kaymakları küçük Krishna'dan saklamak için yükseğe koymasıyla başlamıştır.
 


Kaynak: maximiles.com
 


Festival hakkında daha detaylı bilgi için www.holifestival.org internet sitesini inceleyebilirsiniz.






 
Hindistan
Ana Sayfa
   Hindistan
Festival Etkinlik
  Hindistan Genel
Ana Sayfa
  Hindistan Genel
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.