Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Timkat Festivali (Epiphany) 2024 Ocak       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Etiyopya Gonder 30  Aralık 2012     4826 0 hakangeziyor 

 Timkat Festivali (Epiphany) (2024 Ocak)
 Etiyopya » Gonder
 (Dini)

Timkat (Epifani), her yıl 19 Ocakta, İsa'nın Ürdün Nehri'nde vaftiz edilmesi anısına Etiyopya'nın tüm kuzeyinde kutlanan ülkenin en önemli festivalidir. Ancak festivalin en renkli etkinlikleri, başkent Lalibela yanında, Gonder'de yapılmaktadır.



Efsaneye göre on emir levhalarını barındıran Ahit Sandığı, Milat'tan önce 10. Yüzyılda Hz. Süleyman ile Seba Melikesi'nin oğlu I. Menelik tarafından Küdus'tan kaçırılıp Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Axum'a getirilmiş. Bugün Zion Meryem'i Kilisesi'nin hazinesinde emniyetli bir şekilde saklanan Tabot'u, kilisenin başpapazı dışında kimse göremez. Bu nedenle, Etiyopya'nın her önemli kilisesinde Tabot'tun bir replikası bulunmaktadır.



19 Ocağın arifesinde başlayan "ketera" adlı ayinler sırasında, papazlar Tabot'ları kiliselerden su havuzunun yanında kurulan ve onları muhafaza edecek olan çadıra götürürler. Binlerce coşkun kişi zil, trompet ve davul çalan, şarkı söyleyen, dua eden ve bronz tütsü buhurluğu sallayan rahiplere eşlik eder. 19 Ocak'ta ise kutlamalar "Taboat Maderia"da devam eder. Piskopos, suya batırılmış altın bir haç yardımıyla suda yanan kutsanmış bir kandili söndürerek, Ürdün Nehri'ni sembolize eden su havuzunu kutsar. Burada toplanan inançlı kalabalık kutsal su ile papazlar tarafından vaftiz edildikten sonra, şarkı söyleyerek ve dans ederek kiliseleri ziyaret etmeye giderler.



Bu özel günde bembeyaz geleneksel elbiseleri ile erkekler, kadınlar ve çocuklar papazların kullandıkları rengârenk parlak kadife ve saten tören giysileri ve pullarla süslenmiş büyük kadife şemsiyeleri ile büyük bir tezat oluşmaktadır. Yüzyıllardır değişmeyen bu törenler Eski Ahit'in ayinlerini anımsatmaktadır.



Kaynak: dunyaninrenkleri.com



Festival hakkında daha detaylı bilgi için www.ethiopianriftvalleysafaris.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.


 
Etiyopya
Ana Sayfa
   Etiyopya
Festival Etkinlik
  Gonder
Ana Sayfa
  Gonder
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.