Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Mostra Karnavalı 2024 Mart       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Yunanistan Sakız 01 Mayıs 2016     4146 0 Erdin İVGİN 

 Mostra Karnavalı (2024 Mart)
 Yunanistan » Sakız
 (Festival)

Mostra, Chios Adasındaki en meşhur karnaval eğlencesi olup taş ve yapı işçilerinin otantik bir köyü olan Agios Minas Belediyesi'nin Thimiana köyünde gerçekleştirilmektedir. Thimiana köyünün Mostra Karnavalının kesin bir başlangıç tarihi olmamakla beraber, ortaçağ zamanından beri süregelen, bir gelenek olduğu bilinmektedir. Korsanlar ve yağmacılar adanın kıyılarına saldırarak ada sakinlerinin ekinlerini yağmalaması ile ilgilidir. Bir zamanlar, Karnaval ayının son Cuma günü köyün tümü eğlenirken, gözetleme kulesindeki(denizleri gözetleyen dairesel kuleler) nöbetçiler korsanların yaklaştığı uyarısında bulunurlar. Thimiani sakinleri eğlencenin havasıyla coşmuşken sahile doğru gider ve korsanlara tuzak kurarlar. Çok şiddetli bir savaşın ardından korsanlar püskürtülür ve köylüler zafer sarhoşluğuyla esirleri köy meydanına getirirler ve orada korsanları bir güzel «benzetir» ve karnavalın son Pazar gününe kadar eğlenirler. Böylece, köylüler, saldırıyı geri puskürtmüşler ve mücadeleyi kazanmışlardır. O zamandan beri, bu olayı, her yıl aynı gün (Karnaval döneminin son cuma günü), köylüler, yüzlerini elde yapılmış bir maske kullanarak ve farklı kıyafetler giyerek, bir bayram havasında kutlamaktadırlar. Aynı haftanın pazar günü ise, köyün meydanında toplanarak, ''Talini'' adında, özel bir halk oyunu gösterisi yapmaktadırlar.



Bu halk oyununda asıl anlatılan; saldırı anında, köylüler ve korsanlar arasında geçen mücadele sırasındaki, hareketleri göstermektir. Bu dans bittikten sonra, bütün köylüler ve ziyaretçiler, enstrümanlar çalarak müzik eşliğinde ve özel bir savaş marşı söyleyerek, Aziz Efstratios Kilisesine giderler. Kilisenin etrafındaki bahçe korkuluklarına ise, özel renkli bayraklar asarak, kiliseyi süslerler. Artık günümüzde, Mostra Karnavalında, biraz daha modern çizgide kıyafetler kullanılmakta. Aynı zamanda bu karnavalda, Yunan halkının güncel yaşamı, özel araçların üzerine kurulmuş, çeşitli kuklalarla, hiciv sanatı ile anlatılmaktadır.



Karnaval Ayının son Pazar Gecesi, Karnavalın en güzel karnaval arabası en başta gitmek üzere, etrafı karnaval giysileri giymiş katılımcılarla çevrilmiş hicvedici karnaval arabalarının geçit töreni düzenlenir.

Bu kutlama, Neochorio ve Thiamino köyü meydanından gerçekleştirilen panayırla son bulur.




Karnaval ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.chios.gr/tr/ internet sitesinden ulaşabilirsiniz.


FOTO: http://www.explorechios.gr/




 
Yunanistan
Ana Sayfa
   Yunanistan
Festival Etkinlik
  Sakız
Ana Sayfa
  Sakız
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.