Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Macaristan ::::: Budapeşte ::::: Budapeşte Gezi Rehberi : 1 (Gezilecek Yerler)        
Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Gezi Tarihleri Okunma Yorum Yazan 
Macaristan Budapeşte 13 Şubat 2013 12 Ocak 2016 01 Ocak 2013
02 Ocak 2013
65172 2 hakangeziyor 

 Budapeşte Gezi Rehberi : 1 (Gezilecek Yerler)
 (Faydalı Bilgiler)

Kimine göre Doğu Avrupa'nın en güzel şehri... Kimine göre ise Tuna'nın hayat verdiği muazzam bir kraliçe... Her nasıl adlandırılırsa adlandırılsın Macaristan'ın başkenti Budapeşte tarihi dokusu, kültürü ve elbette Tuna Nehri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi. Ülkemizden de çok sayıda tura ev sahipliği yapan Budapeşte'ye yolunuz düştüğünde gezmeniz gereken, en azından dikkatinizden kaçmaması gereken yerleri toplu halde vermeye çalıştık. Sizin de katkılarınızla gelişecek bu sayfa umarız faydalı olur...

 
1 Euro = 315 HUF 
 
 
 
ŞEHİR MERKEZİ
 
 
 

BUDA KALESİ (Buda Castle) : Şehrin Buda tarafındaki tepede yer alan kalenin kökleri 13. yüzyıla dayanmakla birlikte bugün görülen kale orijinalinden bir hayli uzak. Budapeşte Tarih Müzesi, Macaristan Ulusal Galerisi ve Milli Kütüphaneye ev sahipliği yapan Buda Kale bölgesine ulaşmak için 16 ve 16A no'lu otobüsleri ya da Tünelin önünden kalkan füniküleri (tek yön 1200 HUF, gidiş-dönüş 1800 HUF) kullanabilirsiniz. İçeriye girmeseniz de terasından eşsiz Tuna ve Peşte manzarasını kaçırmayın. Detaylı bilgi için Wikipedia Buda Castle Sayfasını inceleyebilirsiniz.


MATYAS KİLİSESİ VE BALIKÇI TABYASI : Eski Buda'nın merkezi olarak kabul edilen Kutsal Teslis (Holy Trinity) Meydanındaki Matyas Kilisesi 13. yüzyıla tarihleniyor. Hafta içi 09.00-17.00, hafta sonu ise 09.00-12.00 arası ziyaret edilebilen kilisenin giriş ücreti 1200 HUF, Budapeşte Karta %10 indirim. Eskiden balık pazarının kurulduğu yerde bulunan Balıkçı Tabyası ise Tuna ve Peşte'nin en güzel manzaralarından birisini görebileceğiniz bir nokta. Her ne kadar giriş ücreti 600 HUF (Budapeşte Karta %10 indirim) olsa da pek çok bölümünü ücretsiz gezebiliyorsunuz. Detaylı bilgi için www.matyas-templom.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

 
 

GELLERT TEPESİ VE KALE (Gellert Hill and Citadel): En tepesinde yer alan 14 metre yüksekliğindeki Özgürlük Heykeli (Szabadság szobor) ile şehrin pek çok noktasından görülebilen ve piskopos Gellert'in adını taşıyan tepede ilki Osmanlılar tarafından inşa edilen, daha sonra da Avusturyalılar tarafından ilaveler yapılan bir kale mevcut. Giriş ücreti 1200 HUF. Ulaşım, Tramvay 41, 47 ve 49; Moricz Zsigmond Meydanından 27 no'lu mini otobüs. Pek çok yerde gördüğünüz Budapeşte fotoğrafları kalenin oradaki teraslardan çekiliyor. Tepeyi gezdikten sonra ağaçlar arasındaki parktan aşağıya inin ve yolda sular arasında kalan Gellert'in kendi heykeline selam verin. Arzu edenler Gellert Otelin karşısındaki Mağara Kiliseyi de (Cave Church) ziyaret edebilirler.

 
 
 

PARLAMENTO BİNASI (Parliament) : Tuna Nehri kenarında, Budapeşte'nin en önemli sembollerinden birisi olan Parlamento Binası toplantıların olmadığı zamanlarda özel turlarla gezilebiliyor. Farklı dil seçenekleriyle sunulan ortalama 45 dakikalık bu turların bedeli AB vatandaşlarına 2000 HUF, AB dışına ise 5200 HUF. Biletler internetten alınabildiği gibi hemen binanın önündeki Kossuth Meydanında saat 16.00'a kadar açık olan stantlardan da alınabiliyor. Ulaşım, Metro, Hat 2. İçeriye girmeseniz dahi bu muhteşem güzelliğin ve ana kapının bulunduğu Kossuth Meydanının keyfini çıkarmayı unutmayın. Daha detaylı bilgi için www.hungarianparlament.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 
 
 

 

KAHRAMANLAR MEYDANI - ŞEHİR PARKI (Hösök Ter - Városliget) : Sol tarafında Güzel Sanatlar Müzesi, sağ tarafında ise Sanat Sarayı bulunan Kahramanlar Meydanı, 1929 yılında tamamlanan "Binyıl Anıtı" ve ortasındaki "Baş melek Cebrail" kolonu ile gerçekten muhteşem görünüyor. Buraya kadar gelmişken anıtın hemen arkasında bulunan Şehir Parkını da ihmal etmeyin. Budapeştelilerin kaçamak noktalarından birisi olan park şehrin en büyük termal havuzlarından birisi olarak bilinen Széchenyi yanında Avrupa'nın en büyük sabit Hayvanat Bahçesine, Büyük Sirke, Eğlence Parkına ve Vajdahunyad Kalesine de ev sahipliği yapıyor. Ulaşım, Metro, Hat 1. Daha detaylı bilgi için Wikipedia Hösök Ter Sayfasını inceleyebilirsiniz.

 
 
 

AZİZ ISTVAN BAZİLİKASI (Szent István Bazilika) : Bazilika, hafta içi 09.00-17.00; Cumartesi 09.00-13.00 ve Pazar günleri ise 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücretsiz. Aziz Istvan Şapeli, Hazine Odası ve Kubbe için ücret 1600 HUF (Kubbe hariç 1100 HUF); Budapeşte Karta %20 indirim. Ulaşım, Metro, Hat 1, Bajcsy-Zsilinszky út istasyonu ya da Hat 3, Arany János ut istasyonu. Aynı anda 8500 kişinin ibadet edebildiği Bazilika ülkenin en büyük çanına da ev sahipliği yapıyor. Muazzam büyüklükteki yapıda freskler ve mozaikler göz alıcı. Sağ kubbeden nefis Budapeşte manzarası sizleri bekliyor. Kilisenin yer aldığı meydan, çevresindeki restoran ve barlarla birlikte, gecenin geç saatlerine kadar gençlere ev sahipliği yapıyor. Daha detaylı bilgi için www.bazilika.biz   internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

 

 
 

MACARİSTAN ULUSAL MÜZESİ (Magyar Nemzeti Múzeum): Müze Salı-Pazar 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri kapalı. Giriş ücreti, yetişkin 1600 HUF, öğrenci 500 HUF; Budapeşte Karta %20 indirim. Ulaşım, Metro, Hat 3, Ferenciek tere istasyonu ya da Hat 2, Astoria istasyonu. Otobüs, no 9 ve 15. Macaristan'ın en büyük müzesinin olmazsa olmaz eserlerinden birisi Beethoven ve Ferenc Liszt'in kullanmış olduğu piyano. Macaristan tarihini merak edenler de kaçırmasın. Daha detaylı bilgi için www.mnm.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

BÜYÜK KAPALI PAZAR (Nagy Vasarcsarnok) : Özgürlük Köprüsünün Peşte tarafında yer alan kapalı pazar, Salı-Cuma 06.00-18.00; Cumartesi 06.00-14.00; Pazartesi günleri ise 06.00-17.00 saatleri arasında açık. Ulaşım, Tramvay, 2, 47 ve 49. Rengarenk çatısı ile uzaklardan dahi dikkat çeken kapalı Pazar 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Üç katlı ancak en hareketli ve kalabalık olan giriş bölümündeki balık ve meyve-sebze reyonları gerçekten etkileyici. Geleneksel Macar mutfağından bir şeyler tatmak isterseniz adresiniz en üst kat olacaktır. Daha detaylı bilgi için www.piaconline.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

 

 

MARGİT ADASI (Margitsziget) : Tuna Nehrinin üzerinde ve Budapeşte'nin kuzeyinde Arpad Köprüsü ile Margit Köprüsü arasında yer alan Adanın ismi Kral 4. Bela'nın kızı Prenses Margit'ten geliyor. Trafik akışı yok, sadece mini otobüsler (26 no'lu) ve park içinde gezi yaptıran tren mevcut. Adada romantik yürüyüş yolları, orta çağdan kalıntılar, küçük bir hayvanat bahçesi, müzikle dans eden çeşme, yüzme havuzları, Japon Bahçesi ve bol bol yeşillik var. Şehrin keşmekeşinden bir süreliğine de olsa kurtulmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Ulaşım, Tramvay 4 ya da 6, Margit híd Budai hídfő durağı; Otobüs, no 26. Daha detaylı bilgi için www.aviewoncities.com internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 

VACİ CADDESİ VE VÖRÖSMARTY MEYDANI (Vaci Utca-Vörösmarty ter) : Avrupa'nın en önemli yaya caddelerinden birisi olarak kabul edilen Vaci, Büyük Kapalı Pazardan başlar ve ünlü Gerbeaud Cafenin bulunduğu Vörösmarty Meydanında son bulur. Yıldızı 18. yüzyılda parlayan Vaci Caddesi 20. yüzyılın başından itibaren önemli bir alışveriş mekanı haline gelir. Caddenin kuzey tarafı daha turistiktir ve Vörösmarty Meydanı ile birlikte Budapeşte'nin en büyük Noel Pazarı da bu bölgede yer alır. Thonet Evi, Philanta Çiçekçisi, Taverna Oteli, Peşte Tiyatro Binası öne çıkan tarihi yapılar. Yaklaşık 1 kmlik bir cadde olduğu için pek çok ulaşım alternatifi mevcut: Metro, Hat 1, 2, 3, Deak Ter istasyonu; Tramvay, no 2.

 

 

 

ANDRASSY BULVARI VE OPERA BİNASI : Şehir Parkı ile merkez arasında yer alan yaklaşık 2,5 km lik Andrassy Bulvarı, müzeler, sergi salonları, Opera Binası ve mimarisi ile Budapeşte'nin en keyifli yerlerinden birisi olarak bilinmektedir. Şehrin UNESCO Dünya Kültür Mirası bölümlerinden birisi olan Bulvar üzerinde 22 numarada yer alan Opera Binası mimari yapısıyla göz alıcı. Opera izlemeseniz dahi 2900 HUF (Budapeşte Karta %20 indirim) ödeyerek rehberli tura katılabilir ve binayı gezebilirsiniz. Son dönemde popülaritesi artan Terör Müzesi de 60 numaralı binada. Metro, Hat 1'in bazı istasyonları Andrassy Bulvarına paralel ilerliyor.



DOHANY MERKEZ SİNAGOGU (Dohány utcai zsinagóga) : Sinagog, Kasım-Mart ayları arasında 10.00-16.00; Mart-Ekim ayları arasında 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Cumartesi günleri kapalı. Ücreti, hemen bitişiğindeki Yahudi Müzesi ile birlikte 3000 HUF. Budapeşte Karta %14-27 indirim. Ulaşım, Metro, Hat 2, Astoria istasyonu; Tramvay, no 47 ve 49; Otobüs, no 7 ve 7A. Yahudilerin 18. yüzyılda şehirden dışarıya kovulduklarında oluşturdukları gettoda 1850'lilerde inşa edilen Sinagog, 3000 kişilik kapasitesi ile New York şehrindekinden sonra dünyanın en büyük sinagogu. Daha detaylı bilgi için www.dohanystreetsynagogue.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 
 

BUDAPEŞTE TARİH MÜZESİ (Budapesti Történeti Múzeum) : Buda Kale bölgesinde bulunan müze, Mart-Ekim ayları arasında 10.00-18.00; Kasım-Şubat ayları arasında 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri kapalı. Ücreti, yetişkin 1500 HUF, öğrenci 750 HUF; Budapeşte Karta ÜCRETSİZ. Ulaşım, Otobüs, no 10, 16 ve 16A; Füniküler, (tek yön 1200 HUF, gidiş-dönüş 1800 HUF). Buda, Peşte ve Obuda kentlerinden oluşan Budapeşte'nin tarihini merak ediyorsanız burası tam size göre. Daha detaylı bilgi için www.btm.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.



MEMENTO PARK/MÜZE : Park, her gün saat 10.00'dan güneş batana kadar ziyaret edilebiliyor. Ücreti, yetişkin 1500 HUF, öğrenci 1000 HUF; Budapeşte Karta %20 indirim. Park için iki ulaşım alternatifiniz var: Deak Ter'de bulunan Memento Park logolu otobüs durağından kalkan direkt otobüslerle gitmek (gidiş-dönüş, park girişi dahil, yetişkin 4500 HUF; öğrenci 3500 HUF) ya da her 20-30 dakikada bir Fehérvári út ile Bocskai út'un kesiştiği yerden kalkan 150 no'lu otobüse binmek (Her türlü günlük ulaşım kartı, Budapeşte Kart geçerli). Park, komünist rejimin sona ermesinden sonra şehrin farklı noktalarında bulunan anıtların yok edilmek yerine bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş. Meraklısına. Daha detaylı bilgi için www.mementopark.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 



Her ne kadar yukarıda sayılanlar ilk anda akla gelen oldukça popüler noktalar olsa da Budapeşte'de gezilip görülecekler listesi bunlarla bitmiyor. İşte şehir içindeki diğer alternatifler:



- Köprüler ve Tuna Nehri Kenarı: Başta Zincir Köprü olmak üzere Tuna Nehri üzerindeki köprüler özellikle gece ışıklandırmasıyla bir başka güzel görünüyorlar.



- Terör Müzesi (Terror Háza Múzeum): Andrassy Bulvarı 60 numarada yer alan müzede Nazilerin ve komünist rejimin izleri sergileniyor. Ücreti, yetişkin 2000 HUF, öğrenci 1000 HUF; Budapeşte Karta %20 indirim. Daha detaylı bilgi için www.terrorhaza.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.



- Gül Baba Türbesi : Kanuni'nin Budin seferine katıldıktan sonra şehirde kalan Gül Baba'yı Macarlar da benimsemişler ve küçük bir tepelikte türbesini yapmışlar. Margit Köprüsünden Buda tarafına geçtikten sonra sağa dönerseniz Türk Sokağını (Török Utca) görürsünüz. Yaklalaşık 100 metre sonra sağ taraftaki sokaklardan birisinin adı Gul Baba Sokağı. Hafif yokuşu tırmanın. Salı-Pazar günleri arasında 10.00-18.00 saatleri arasında açık olan türbenin giriş ücreti 600 HUF.



- Aquincum : Roma devri kalıntılarına meraklı olanlar için şehrin biraz dışında yer alan Aquincum önemli bir gezi noktası. Yaz döneminde 09.00-18.00, kış döneminde ise 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen bölgenin giriş ücreti 1000-1600 HUF arasında değişiyor. Batthyany ter'den kalkan HEV (Banliyö) treni ile ulaşmanı mümkün. Daha detaylı bilgi için www.aquincum.hu internet sitesini inceleyebilirsiniz.

 
 

 

 Estergon Kilisesi...
 
 

ŞEHİR DIŞI

Budapeşte'nin kent merkezinde olduğu kadar çevresinde de gezilip-görülecek pek çok yer var. İşte bunlardan birkaç tanesi...



Szentendre

Budapeşte'ye gelen turların nerdeyse tamamının uğrak noktalarından birisi olan Szentendre, Budapeşte'nin yaklaşık 20 km kuzeyinde yer alan bir kasaba. Tuna Nehri'nin bir parçası üzerinde yer alan Szentendre, Osmanlılardan kaçan Sırpların yerleştiği bir yer olarak biliniyor. Ortodoks kültürünü ve izlerini kiliselerde görmek mümkün. Zamanla büyükşehirden kaçarak sakinlik arayan sanatçılar kasabanın gelişmesinde önemli rol oynuyorlar. Her sokaktaki seramik atölyeleri, resim galerileri, antikacılar ve rengarenk hediyelik eşya dükkanları insanı kendisine hayran bıraktırıyor. 
 
Szentendre'ye gitmenin en kolay yolu Batthyány Meydanından ortalama her 20-30 dakikada bir kalkan HEV banliyö trenini kullanmak. Bu yolculuğun maliyeti tek yön 370-465 HUF arasında değişiyor. Szentendre tren istasyonu kasaba merkezine 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. 
 
Szentendre'ye gitmenin bir diğer alternatifi de Árpád Köprüsünden kalkan otobüsler. Ortalama yarım saat süren yolculuğun maliyeti yaklaşık 500 HUF.
 
Estergon
 
Macaristan'ın en büyük kilisesine ev sahipliği yapan Estergon (ya da Macarların deyimiyle Ezstergom) tarihi önemi nedeniyle, Visegrad'la birlikte, Türkiye'den kalkan turların uğrak noktalarından birisi. Devasa kilisesi ve kalesiyle birleşen Tuna manzarası görülmeye değer. Kilise, yaz döneminde 08.00-18.00, kış döneminde ise 08.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ana kiliseye giriş ücretsiz ancak Hazine Odası için 800 HUF, Kript içinse 200 HUF ödemeniz gerekiyor. Kale girişi ise 1000 HUF
 
Estergon'a ulaşmak içinde tren ve otobüs alternatifleriniz bulunuyor. Nyugati tren istasyonundan kalkan trenlerin tek yön ücreti 1120 HUF. Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Trenden indiğinizde sizi kilise bölgesine götürecek minik otobüslere de ayrıca 100 HUF ödüyorsunuz. 
 
Árpád Köprüsünden kalkan otobüslerle de Estergon'a gidebilirsiniz. Yaklaşık 1,5 saatlık yolculun size maliyeti 1500 HUF civarında.
 
 

 Szentendre...
 
 
Visegrad
Tuna Nehri kenarında küçük bir köy olan Visegrad tarihi önemi gereği Türkiye'den kalkan turlar tarafından ziyaret ediliyor. Kartal yuvası gibi tepede bulunan kalesi gerek Macar tarihi gerekse de eşsiz Tuna manzarası nedeniyle ziyaretçileri kendine çekiyor. Kale giriş ücreti 1500 HUF

Budapeşte'den Visegrad'a doğrudan tren çalışmadığı için en mantıklı seçenek otobüs. Árpád Köprüsünden kalkan otobüslerle yapılan yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor ve maliyeti ise tek yön 1000 HUF civarı. Ancak kaleye çıkmak için merkezdeki süpermarketin oradan kalkan "City Bus"a binmeniz gerekiyor. 6-8 kişilik bu araçların maliyeti gidiş-dönüş sefer başına yaklaşık 10 €. Visegrad aynı günde gezebileceğiniz Estergon ve Szentendre'nin arasında kaldığı için doğrudan Budapeşte'den gitmek yerine başlangıç noktanıza göre Szentendre'den ya da Estergon'dan otobüsle ulaşabilirisiniz. Bunun da size maliyeti yaklaşık 465 HUF olacaktır.
 
 
TAVSİYE: Budapeşte'de otomatik makinelerden tren bileti almak biraz sıkıntılı. Bu yüzden biletinizi gişelerin açık olduğu saatlerde görevliden almanız tavsiye edilir.
 
 
 


Budapeşte hakkında diğer gezi rehberleri için: Budapeşte Gezi Rehberi : 3 (Yeme - İçme)
 
 
 
 
 
Not: Yazıda kullanılan tüm fotoğrafların telif hakkı   "M. Hakan Özbaran / Gezialemi.com" a aittir.
 
 
 
 


Not: Bu yazı, okuyacak ve kullanacak olanları bilgilendirmeye yöneliktir. Bazı bilgilerin (ücretler, saatler, isimler) mümkün olduğunca güncel olmasına azami özen gösterilmektedir. Mevcut durumu kesin olarak öğrenebilmek için gezi planlaması yaparken yazının içinde verilen linklerden kontrol edilmesi önerilir.



Son Güncelleme: 12.01.2016












 Yazılan Yorumlar...
Budapeste
(19 Şubat 2016)

Gerçekten Budapeşte harika ve sakin bir şehir.Tekrar gitmiş gibi olduk:) Ben gItmeden önce rehber ayarladım. Arkadaşlar süperlerdi. Havalimani transferini ve şehir turu kusursuzdu ve fiyatları uygundu. ( www.budapestetur.com ) Vaktinizi iyi kullanmak için kesinlikle aynısını yapın derİm. Şehri hikayeleri ve tarihiyle gezmek çok zevkliydi. Estergona gelmişken gidin derim. Çigan gecesinde yer bulamadık bir dahaki sefere dedik...

NEŞE
(16 Şubat 2013)

Sevgili dostlar,hediyelik eşya ve ucuz ve doyurucu yemek için Kapalı pazar yerini tercih edin, (nagy vasarcsarnok),şehirdeki fiyatlardan çok daha ucuz ve hediyelik çeşitleri güzel ve çok...

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.