Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Festival ve Etkinlik Haberleri ::::: Manisa Mesir Festivali 2024 Mart       
Ülke Şehir Ekleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Manisa 12  Aralık 2012     30992 5 Erdin İVGİN 

 Manisa Mesir Festivali (2024 Mart)
 Türkiye » Manisa
 (Festival)

Uygarlık beşiği Anadolu'nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa'da 500 yıla yakındır düzenlenen Mesir Festivali geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Günümüzde Nevruz'un başlangıcı olan 21 Mart'ta başlayarak bir program dahilinde kutlanan şenlikler sırasında özellikle Mesir Macunu Saçım Töreni yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.  Önceleri tedavi amaçlı kullanılan daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir'in ortaya çıkışı hakkında çeşitli inanışlar bulunmaktadır.

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Muhteşem Süleyman olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Hafsa Sultan Manisa'da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesinin başına getirilen Merkez Efendi bikri ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister.

Halktan gelen isteğin artması üzerine, kâğıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl 21 Mart günü Sultan Camii'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. (1539)

O günden bu güne onbinlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcının sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı'nda Manisanın iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirilmektedir. 


Mesir'in Özellikleri

Mesir macununun çok faydalı olduğu, hastalara şifa verdiği, bir efsane olarak Anadolu'da yayılmıştır. Genel özellikleri, beden ve ruh sağılığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasındaki inanışa göre; macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Nevruz günü en ağır hastalar bile yese iyi olurlar. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.


Mesir'in hazırlanışında kullanılan 41 çeşit baharat şunlardır;

Zencefil, Zulumba, Kremtartar, Kişmiş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yenibahar, Hiyerşambe, Çamsakızı, Zağfran, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eksir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darıfülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Günbalı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu ve Portakal Kabuğu'dur.


Ayrıntılı bilgiye www.mesirfestivali.com  ve www.manisaturizmdernegi.com internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.


FOTOGRAF: © www.manisaturizmdernegi.com

 
Türkiye
Ana Sayfa
   Türkiye
Festival Etkinlik
  Manisa
Ana Sayfa
  Manisa
Festival Etkinlik



 Yazılan Yorumlar...
Engin D
(10 Mart 2016)

476ncı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 19-24 Nisanda düzenlenecek . Festivalde saçılacak 41 çeşit baharatın karışımından oluşan mesir macunun hazırlanmasına başlandı. Macun, Manisayı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneğine ait imalathanede, kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip tarafından teknoloji kullanılmadan hazırlanıyor.

Engin D
(08 Mart 2015)

Bu yıl 2015 'de 475. kez kutlanacak Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali hazırlık çalışmaları başlamış. Manisayı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından yapılan açıklamada Büyükşehir, Yunusemre ve Şehzadeler belediyelerinin katkılarıyla organize edilecek Mesir Macunu Festivali 21 Martta (Nevruzda) temsili geleneksel mesir macunu karma töreni ile başlayacak. Daha sonra ise bu yıl Festival 21 Nisanda başlayıp 26 Nisanda saçım töreni finali ile sona erecek. Festivalin geleneksel tarihi 21 Mart Nevruzda sadece karma töreni yapılacak. Ama festival hava şartları biraz daha iyi olacağı ve katılımın biraz daha fazla olacağı düşünülen 21-26 Nisan 2015'de yapılacak. Manisa Mesir Macunu Festivali 26 Nisanda saçım töreni finali ile sona erecek.

Engin D
(20 Nisan 2014)

Bu yıl 474.sü düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin programı 18 Nisan 2014 tarihinde açıklandı. Bu sene yerel seçimler nedeniyle bir ay gecikmeli gerçekleştirilen festival 22-27 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu sene festivalde Sertap Erener, Gülben Ergen, Rafet El Roman ve Yusuf Güney gibi ünlü sanatçılar konser verecek. Ayrıca festival kapsamında Hülya Avşar’ın da katılımıyla Manisa Tenis ve Dağcılık Kulübü’nde “Hülya Cup Senior” adı altında bir tenis turnuvası düzenlenecek.

lk konser 22 Nisan Salı günü Rafet El Roman, Yusuf Güney ve Ezo’nun katılımıyla gerçekleştirilecek. 24 Nisan Perşembe günü ise Sertap Erener ve 26 Nisan Cumartesi akşamı da Gülben Ergen konser verecek. Konserlerin hepsi Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Konser olmadığı günlerde ise Niobe Amfi Tiyatro ile birlikte Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli ülkelerin halk gösterilerinin olacak, 23 Nisan akşamı ise çocuklar için özel olarak Şirinler gecesi düzenlenecek.

Programa bu siteden ulaşabilirsiniz:
http://www.manisaturizmdernegi.com/festival-programi/

Engin D
(03 Mart 2014)

474. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl yerel seçim nedeniyle 22-27 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında bu yıl bir çok yabancı ülkeden katılımlar ve ünlü sanatçılar sahne alacak. Festivalin 23 Nisan’a da denk gelmesi ayrı bir heyecan katıyor. Bu sene düzenlenecek Uluslararası Mesir Tenis Kupası finali de festivale ayrı bir renk katması bekleniyor.

Erdin İVGİN
(04 Mart 2013)

Uluslararası Manisa Mesir Festivali bu yıl 21-24 Mart 2013 tarihleri arasında 473. kez düzenlenecek.

473. Uluslar Arası Mesir Macunu Festivali, programı açıklandı. Festivalin ilk günü Tarihin Dansı adlı bir etkinlik yapılacak. Bu etkinlikte ülkemizin ve Manisamız’ın folklor, şiir ve tiyatral renkleri yansıtılacak. Bunun yanı sıra bir diğer etkinlik usta ressamların yapacağı çalışmalar olacak. Ressamlar festivalden bir hafta önce Manisada ağırlanacak.

Mesir Saçım Töreni’nde temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi olarak televizyonun ünlü simaları Demet Evgar ve Emre Karayel isimleri belirlendi.

Ayrıca konser verecek sanatçılara da belirlendi Bu yıl başta Sibel Can olmak üzere Ziynet Sali, Mustafa Ceceli, Hande Yener ve Murat Dalkılıç’ın konser verecek.

 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.


Festival/Etkinlik Haberleri (Nisan)
İzmir Kitap Fuarı
Türkiye » İzmir
Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali
Türkiye » Afyonkarahisar
Çanakkale Kara Savaşlarının Yıl Dönümü
Türkiye » Çanakkale
Akdamar Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Şenliği
Türkiye » Van
Uluslararası Prof. Cüneyt Gökçer Tiyatro Festivali
Türkiye » İstanbul
Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali
Türkiye » Diyarbakır
Ankara Uluslararası Müzik Festivali
Türkiye » Ankara
Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali
Türkiye » Ankara
Yeşilüzümlü ve Yöresi Kuzugöbeği Mantar Festivali
Türkiye » Muğla
TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği
Türkiye

Alaçatı Ot Festivali
Türkiye » İzmir
Ağrı Dağı 15 Nisan Kurtuluş Şenlikleri
Türkiye » Ağrı
Denizli Hayrettin Köyü Ters Lale Yayla Şenliği
Türkiye » Denizli
Portakal Çiçeği Karnavalı
Türkiye » Adana
Uluslararası İstanbul Film Festivali
Türkiye » İstanbul
Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri
Türkiye » Bursa
Uluslararası İstanbul Lale Festivali
Türkiye » İstanbul
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali
Türkiye » İzmir
Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği
Türkiye » İzmir
Bodrum Ot Festivali - Bodrum Ot Fest
Türkiye » Muğla
Urla Uluslararası Enginar Festivali
Türkiye » İzmir