Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Türkiye Diyarbakır   06 Temmuz 2015 3640 0 Erdin İVGİN 
 
  Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde



Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillendi. Böylece Türkiye'nin listedeki varlık sayısı 14'e yükseldi. 


Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, dünyanan çeşitli ülklerinden 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü. Diyarbakır'da tarihi Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile başvuruda bulunuldu. Görüşmede 21 delegenin oyunu alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri oy birliğiyle 'Dünya Kültür Mirası' listesine girdi.

Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri'nin, 'Dünya Mirası' olarak tescillenmesi için Diyarbakır'da uzun süren çalışmalar gerçekleştirildi.

Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından. Hevsel Bahçeleri de Dicle'nin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar.








 
Türkiye
Ana Sayfa
          Diyarbakır
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.