Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Dünyada En İyi 10 Trekking Rotası...        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
Fransa Korsika   01 Ocak 2012 6370 0 hakangeziyor 
 
  Dünyada En İyi 10 Trekking Rotası...

Doğa tutkusu bambaşka bir şey olsa gerek. Kimilerine göre, doğada vakit geçirmek, kendini onun kollarına bırakmak büyük bir heyecan ve yaşam kaynağı olarak değerlendiriliyor. Bunun en güzel yollarından birisi de "doğa yürüyüşü" olarak tanımlanan trekking. Farklı coğrafyalarda, şehrin gürültüsünden ve keşmekeşinden uzaklaşarak doğayla vakit geçirirken spor yapmanın en güzel yöntemlerinden birisi.

Popüler seyahat sitesi Lonelyplanet doğaseverler ve yürüyüş tutkunları için dünyadaki en güzel trekking rotalarını saptamış. Bir tür "klasik rotalar" olarak adlandırılan bu güzergahlar sağlam bir ciğer, dayanıklı bacaklar ve bir dizi hazırlık gerektiriyor. Yine de bu bölgelere kadar gittiğinizde tamamını bitirmeseniz de rehberler eşliğinde turun belirli bir bölümüne katılma şansınız var.

İşte Lonelyplanet'e göre dünyada en iyi 10 trekking rotası (rastgele sıralanmıştır):

FOTOGRAF: © Alpalfour / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


1- GR20, Fransa 1972 yılından beri kullanılan Fransa'ya bağlı Korsika Adasındaki bu rota Calenzana ile Conca'yı birbirine bağlamaktadır. Yaklaşık 170 km.lik yürüyüş güzergahı boyunca ormanlar, kraterler, buzul gölleri, akarsular, bataklıklar, karla kaplı zirveler, sarp yamaçlar sizinle birlikte oluyor.

2- İnka İzleri, Peru 33 km.lik tarihi İnka Yolu her yıl binlerce meraklı tarafından kat edilmektedir. Kutsal Vadi'den başlayarak meşhur Machu Picchu'da sonlanan trekking boyunca dağların etrafında üç yüksek geçit aşılır. Güney Amerika'nın bu en popüler yürüyüş rotası boyunca yüksek bulutlar eşliğindeki karla kaplı zirveler size arkadaşlık eder.

3- Pays Dogon, Mali "Dogonların Ülkesi" Afrika'nın en nefes kesen bölgelerinden birisidir. Parkura göre iki ila on gün arasında tamamlanan yürüyüş sırasında çadırlar içinde yaşayan ve avcılıkla beslenen "ilkel" Dogon köylerini süsleyen sarp kayalıklar sizlere eşlik eder.

4- Everest Base Kampı, Nepal Kala Pattar'da 5545 metre yüksekliğe erişen bu üç haftalık yürüyüş "Dünyanın en yüksek dağına çıktım" demek isteyen binlerce insan arasında oldukça popülerdir. Solu Khumbu'da yaşayan köylülerin (Sherpa) önderliğinde gerçekleştirilen baş döndürücü manzaralarla süslenen yolculuk özellikle bu yükseklikteki iklim şartlarına alışana kadar oldukça zorlu geçer.

FOTOGRAF: © Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0


5- Hint Himalayaları, Hindistan Dünyanın en yüksek dağlarının Hindistan tarafında bulunan yürüyüş rotasında "sıkı yürüyüşçüler" 24 gün boyunca Spiti ve Ladakh arasındaki zirvelerde dolaşırlar. Bu zorlu yürüyüş eski dönem ticaret yollarını da kapsar. Kasvetli, yüksek irtifadaki bu çöl arazisi boyunca "Şüphesiz tanrılar burada yaşıyor; burası insanlar için değil" düşüncesi aklınızdan hiç çıkmıyor.

6- Overland Yolu, Avustralya Tazmanya'nın tarihöncesi dönemi anımsatan vahşi doğasında gerçekleşen yaklaşık 80 km.lik yürüyüş Cradle Dağı ile Avustralya'nın en derin doğal tatlı su gölü olan St. Clair arasında uzanır. Net bir şekilde belirlenmiş güzergah boyunca sarp dağlar, harika dağ gölleri, geniş ormanlar ve bataklıklar geçilir. Daha fazlasını isteyenler için şelalere ve vadilere uzayan tali rotalar da bulunmaktadır.

7- Routeburn Yolu, Yeni Zelanda 32 km.lik parkuruyla ortalama üç günde tamamlanan yürüyüş, Yeni Zelanda'nın Güney Alplerindeki Fiordland ve Mt. Aspiring Ulusal Parklarından geçer. Harris Saddle'daki muhteşem manzara için bile her zaman sınırlı sayıda katılımcının kabul edildiği yürüyüşü kaçırmamak gerekir.

8- The Narrows, ABD Utah eyaletindeki Virgin Nehri'nde yüzyıllar boyunca oyulmuş dramatik kanyonlar arasında ilerleyen ve Zion Ulusal Park'ında yer alan yaklaşık 26 km.lik yürüyüş güzergahı diğerlerinden oldukça farklıdır. Yolun yarısı nehirde geçer ve bazı zamanlarda yüzme zorunluluğunuz ortaya çıkar. Yürüyüş bir günde tamamlanabilirse de arzu edenler Park'ta bulunan 12 farklı kamp alanından birinde konaklayabilirler.

9- Haute Yolu, Fransa-İsviçre Fransa Chamonix'te başlayıp İsviçre Zermat'ta tamamlanan yürüyüş rotası katılımcılarına Alp'lerin muhteşem manzaralarını sunar. Ortalama iki haftada tamamlanan yaz dönemi rotasıyla kış dönemindeki rota arasında farklılıklar bulunur.

10- Baltoro Buzu ve K2, Pakistan Dünyanın en yüksek ikinci noktasını (8611m) kapsayan benzersiz yürüyüş güzergahı dünyanın en güzel manzaralarını sunar. Eğer 15 günlük trekking sizin için yapılabilir ise Paiju (6610m.), Uli Biaho (6417 m.) ziyaret edeceğiniz diğer zirveler.

FOTOGRAF: © www.zion-nationalpark.com




NOT: Yukarıda özet halinde verilen makalenin orijinaline ulaşmak isterseniz : The 10 best treks in the world-Lonelyplanet









 
Fransa
Ana Sayfa
          Korsika
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.