Gezi Alemi

e-Posta:    Şifre:     Kaydol | Şifremi Unuttum
 
Gezi Alemi ::::: Haberler ::::: Skyscanner'dan Roma'da Yapabileceğiniz 10 Şey...        


Ülke Şehir Ekleme Düzenleme Okunma Yorum Yazan 
İtalya Roma   28 Nisan 2020 4908 0 hakangeziyor 
 
  Skyscanner'dan Roma'da Yapabileceğiniz 10 Şey...

Roma'da yaşayan rehber Tripbod Judy, ünlü arama motoru Skyscanner için, İtalyan başkentinde yapılabilecek en iyi şeyleri sizin için kaleme aldı. Kendi ağzından yerel lezzetleri ve farklı yerleri tanıyacağınız alışılmışın dışında bir Roma turuna ne dersiniz?
 

1. Boulangerie MP
Bir şehre ilk defa ziyaret ettiğimde ilk olarak tatmak istediğim şeylerin başında ekmek gelir. Boulangerie MP Romalı fornaio ve pizzaiolo (fırın ahçısı ve pizza ustası) Matteo, lezzetli ekmeklerini yapmak için 'lievito madre', kendi özel maya kültürünü kullanır. Bu küçük pastane 2013'ün Nisan ayında, otantik Fransız bageti, tam buğday ekmekleri ve pizza kokularıyla açıldı. Kısa sürede senatörlerden bakanlara, şeflerden çöpçülere kadar herkesin uğrak yeri olmayı başardı. Marine edilmiş somon panino'yu deneyin ya da vejeteryan, vegan yiyecek seçenekleri yanında biscotti, bira, şarap, alkolsüz retro içecekler ve organik meyve sularını tadın.

NOT: Eğer orada yemek isterseniz sadece bir iki masası var.

Hergün açık (genellikle akşam geç saatlere kadar)

Adres: Corso del Rinascimento 34, Piazza Navona Mahallesi



Panteon, Roma. © Jean-Pol GRANDMONT / Wikimedia Commons / CC-BY-3.0 (14.11.2013)

2. Panteon (Mabet)
Ahenkli ve gizemli, "kübün içindeki küre" diye de tanımlaman, dünyanın en mükemmel binalarından biri. Tüm tanrılara adanarak M.Ö. I. yüzyılda bir mühendislik harikası olarak inşa edilmiş bu 'panteon' M.S. 125 yılında modifiye edilmiş. Neredeyse 2000 yıldır dimdik ayakta olan Panteon'un kubbesinin nasıl bu şekilde inşa edilmiş olabildiği, günümüzün modern mimarlarını bile şaşlınlık içinde bırakıyor. Ocullus'ün açık gözü halen gökyüzündeki cennete bakmakta ve yağmur yağdıkça, su damlaları binanın değerli mermer zeminine ulaşmakta.

Adres: Piazza della Rotonda, Campo Marzio

3. Capitoline Müzesi'ndeki Ölmekte Olan Gladyatör
Palazzo Nuovo'daki (Yeni Saray), Ölmekte Olan Galya veya şimdilerde çok kullanılan adıyla Gladyatör, Roma'nın en görkemli heykellerinden biridir.  Bir yabancı (kısa rasta saçları) ve esir alınmış bir köle (boynundaki kolye) olsa da, düşmanı tarafından onurlu bir şekilde portre edilmiştir. Romalılar her ne kadar savaşın efendileri olsalar da bu antik heykelin, zorlama da olsa bir savaş karşıtı duruş sergilediğini düşünüyorum. Heykelin sizi alıp götüreceği melankolik ruh halini, müzenin teras kafe'sinin harika manzarası ve kahveleri eşliğinde keyfe dönüştürebilirsiniz. Ben öyle yaptım...

Adres: Musei Capitolini, Piazza del Campidoglio 1, Capitoline Hill

4. Villa Medici
Pincio'daki İspanyol Merdivenleri'nin hemen üzerinde tüm görkemiyle Villa Medici (Medici Konağı) yer alır. Şimdilerde Roma'daki Fransız Akademisi'ne evsahipliği yapan ve uluslararası film gösterimleri, konserler, sergiler ve turlar dahil, halka açık bir çok etkinliği ağırlayan binaya uğrarsanız, genellikle sanat öğrencilerinin rağbet ettiği üst kattaki güzel barı görmeden ayrılmayın.

Janiculum Tepesi'nin hemen batısında yer alan Konağın duvarlarla çevrili bahçesi, harika bir panoramik manzaraya sahip. Roma'nın gürültülü sokaklarından uzak, doğaya ufak bir kaçış ve muhteşem bir günbatımı izlencesi sunuyor.

Adres: Viale della Trinità dei Monti 1, Pincio


Villa Medici, Roma. © Wikimedia Commons / Public Domain (14.11.2013) 
 
5.  Gelato (Dondurma)
Julius Caesar'ın suikaste kurban gittiği yere çok yakın bir yerde harika bir gelaterie (dondurma salonu) yer alıyor: Gelateria Corona. Eğer taze malzemelerle ve geleneksel yöntemlerle hazırlanmış dondurma arıyorsanız burası tam da size göre. Bir baba ve kıza ait olan bu dükkanda herşey geleneksel ve gerçek lezzetlerle yapılıyor. Şaşırtıcı derecede yaratıcı ama bir o kadar da lezzetli çeşitleri var. Kereviz-nane veya narenciye-pul biber (peperoncino), safran-lor (ricotta), ceviz-fıstık, mango ve Armagnac-krema deneyebileceğiniz ilginç seçeneklerden olabilir. Dükkan hayli küçük olduğu için Gelato'nuzu alıp, antik kalıntıları inceleyerek, hayranlık uyandıran devasa palmiye ağaçlarını ya da tamvayların geçişini izleyerek sokakta yiyebilirsiniz.

Bu arada dondurmayla ilgili işinize yarayacak birkaç küçük ipucu da vereyim... Kabarık tepeceikler şeklinde sunulan dondurmalardan uzak durun, bu tarz olanlar stabilizatör ve emülgatörler içerdiği için kabarık olur. İyi gelato yani dondurmaysa, kabın içinde düz şekilde durur. Parlak yeşil renkte olan naneli dondurmadan da uzak durmanızı öneririm, çünkü yapay renklendiriciler kullanılıyor.

Adres: Largo Arenula 27, Largo Argentina


6. St. Peter Basilikası
Vakitan Şehrinde bulunan Saint Peter Baizilikası'nın boyutu devasadır. El işçiliği açısından çok zengin örneklerin bulunduğu bazilikada, Michelangelo'nun ünlü Pietà'sı da yer almaktadır. Olağanüstü mimarisini yakından görmeyi sağlayan iki kubbenin birleştiği emeklenerek geçilen dar alana tırmanmayı özellikle çok severim. 2 saat ya da biraz daha fazla zaman ayırın; merdivenleri tek tek çıkmak biraz zaman alır (asansörle 320 basamağı geçebilirsiniz ama sonrasında 551 tane daha var). Merdivenlerin sonundaki ödülünüz ise manzaranın tadını çıkarabileceğiniz 3 inanılmaz aşama olarak karşınıza çıkar: kubbenin çevresinden bazilikanın içini seyredeceğiniz çember, çok geniş bir açık teras ve 360 panoramik manzara sunan üst bölümdeki fener.    

Adres: Piazza San Pietro, Vatican City


7. Farnese Sineması
Akşamları, eğlenmeyi seven Romalılar, Farnese Sineması'nın bulunduğu Campo de' Fiori'de toplanırlar. Halen aile tarafından işletilen ve balkonu olan nadide sinemalardan biri olan bu sinema, benim uğrak yerlerimden biridir. Program, sanat filmlerinden popüler filmlere kadar çeşitlilik gösterir. Filmler özellikle festivaller, prömiyerler ya da özel programlar sırasında kendi orijinal dillerinde gösterilir.

Adres: Campo de' Fiori 56

 Campo de'Fiori, Roma. © Myrabella / Wikimedia Commons / CC-BY-SA3.0 (14.11.2013)

8. Campo de' Fiori Pazarı
Italyan kültüründe yemek hayatın merkezindedir denebilir. Sokaklarda, otobüste hemen hemen her yerde konuşmaların konusu yemektir. Roma'da market alışverişi için yerleşik insanların çoğu gibi açıkhava pazarını tercih ederim. Büyük restoran şeflerinden evhanımlarına, bir çok mahallede bu pazarlar hala sabah hareketliliğinin merkezidir. Market tezgahları; şakalar, ağıtlar ve imalarla hayata renk katmaktadır. Bir şey sipariş etmeden önce marketi şöyle bir gezin ki, yemeğinizi söylerken daha yerel görünebilesiniz. Eğer Roma enginarına (carciofi) rastlayamadıysanız, restoranlarda donmuş ya da ithal olanlarından bulabilirsiniz. Ancak İtalyanların hala mevsimsel gıdaları tercih ettiğini de bir kenara not edin.

Adres:  Campo de' Fiori (Pazar hariç saat 13.00'e kadar)  


9. Aperitivo
Aperitivo (aperatif) Romalılar için iş saatlerini sonlandırmak ve akşamı başlatmak için birebirdir. Şampanya fiyatları Londra, New York ve Tokyo gibi bir çok ülkeye göre düşük olmasına rağmen, Veneto bölgesinde ya da Franciacorta'dan Lombardia'ya kadar olan bölgede üretilen Prosecco gibi köpüklü şaraplar oldukça popülerdir. Büyük bir meydanda, bir çatı terasında ya da Tiber Nehri'nin kıyısındaki Bistrot del Giu da Ballerino'nun Tiber Adası'ndaki yazlık meyhanesinde, köpüklü şarabınızı yudumlamaya bayılacaksınız. Bir Franciacorta rosé'yi birkaç  fritti (pişmiş meze) eşiliğinde yudumlarken dünya size her zaman olduğundan daha harika görünecek.

Adres: Giu da Ballerino, Tiber Island (daily, summer only)

 
10. Palatine
Roma'ya ilk birkaç ziyaretim beni o kadar büyülemişti ki Palatine Tepesi'ne gitmek için zaman ayıramamıştım. M.Ö.753 yılında Roma tarihinin başladığı ve daha sonra İmparatorların mekanı olan bu önemli noktayı es geçememenizi öneririm. Sunduğu Circus Maximus ve Aventine Tepeleri manzaralarının da tadını çıkarabilirsiniz. Müzede, Demir Çağı'ndan kalma kulübeler; Antik Roma'nın capcanlı renklerdeki freskleri ve mermerlerinden modeller sergileniyor. Augustus'un evinde bulunan muhteşem kırmızı duvar fresklerini mutlaka görmenizi öneririm. Palatine Bahçeleri'nin 2011'de restore edildiğini ve Stadyum alanının da, uzun yıllardan bu yana ilk defa 2013'de  ziyaretçilere açıldığını hatırlatayım.

Adres: Roman Forum/Palatine
Via della Salaria Vecchia, 5/6, or Via di San Gregorio

 

Not: Tripbod Judy Roma'da yaşayan editör, yazar, çevirmen ve fotoğrafçıdır. Geçmişteki müze kariyerinin de etkisiyle bir "kültür oburu" olarak tanımlanan Judy, önde gelen seyehat rehberleri ve diğer yayınlar için gezi yazıları yazmakta ve fotoğraflar çekmektedir. Ve unutmadan hatırlayalım ki; tabiki Roma'ya uçak bileti ve Roma Otelleri için Skyscanner'da çok uygun seçenekler bulabilirsiniz.














 
İtalya
Ana Sayfa
          Roma
Ana Sayfa
 




 Yazılan Yorumlar...
  Henüz Yorum Yazılmamıştır
 Yorum yazmak isterseniz...
 
Yorum Yazabilmek İçin Üye Girişi Yapmalısınız.