Yazar: Yaşları 11-14 Arası 72 Genç Yazarımız Yılı: 2011 Yayın Evi: Aydan Yayıncılık Sayfa: 231 Dili: Türkçe
"Heyecan, merak, öğrenme isteği, keşif, insanoğlunu hep başka yerleri görmeye sürüklemiştir. Farklılıkları keşfetmek için, gezgin bir ruh, duygular, duyarlılık gibi özellikler gerekir. Dünyamız büyüleyici doğasıyla insanın hep gezgin ruhunu tetiklemiştir. Her coğrafya ayrı bir cennettir, gelenektir, görenektir, kültürdür, yaşantıdır.
Torun Çelebiler Seyahatnamesi, 1611'de doğan Evliya Çelebi'nin 400 yıl ardından 2011'de Bilkentli öğrencilerin gezi kitabı olarak doğdu. Fark etmek, dünyayı anlamak ve anlatmak için, eğitilmiş ve yeteneklerini seferber edebilen bir alt yapı gerekir. Bu heyecan verici antolojik gezi yazılarını okurken, okulumuzda öğrencilerimize sunulan sağlam altyapıyı hissettim. Bu kitaptaki yazılarda, değerli öğrencilerimizin Evliya Çelebi'nin coşkun ruhunun, engin merakının, hassas gözleminin izlerini ve pırıltılarını fazlasıyla hissettim. Geleceğin gezi yazarlarının sağlam temellerinin ipuçlarını aldım. Değerli öğrencilerimizin merak duygularını ve ifade etmedeki yeteneklerini gelecekte kullanmalarını ve yaşama yazıları gibi bilge bakmaları için dilekte bulundum içimden.
Atalarımız, "Çok gezen mi, yoksa çok okuyan mı bilir?" diye boşuna sormamışlar! Değerli gezginler, değerli velilerimiz Necati Ekmekçioğlu, Murat Özsoy ve okulumuz Türkçe öğretmeni Ahu Ünsal'ın yayına hazırladığı, İDV Özel Bilkent İlköğretim Okulu'nun çok değerli eğitimcilerinin de katkılarını sunduğu, Aydan yayıncılık tarafından basılan bu anlamlı ve değerli kitabı bir solukta okudum. Eğer bu kadar ustaca yazılmış bu gezi anılarını öğrencilerimizin yazdığını bilmesem, usta yazarlara taş çıkartan bu yazıların ünlü yazarların kaleminden çıktığını bile düşünebilirdim.
Öğrencilerimizin bu gezi kitabındaki yazılarını okudukça, onların gittikleri yerlere sadece bakmakla yetinmediklerini hissettim. Gezdikleri yerlerin kültürünün, müziğinin, yemeklerinin, doğasının farkına varmışlar ve kendi düşünceleriyle sentezlemişler. Gezi kültürünün temellerini atmışlar bilgi dağarcıklarına. Gittikleri coğrafyayı tanırken kendi iç yolculuklarına da çıkmışlar.
Genç gezginler dilimizi o kadar usta kullanmışlar ki, gezdikleri yerleri zihnimde canlandırabilmem hiç zor olmadı doğrusu. Gördüğüm yerleri yeniden anımsadım, göremediklerime de gitme isteği ve heyecanı duydum. İnce ayrıntıları genç gezginlerin usta dilinden okudukça şaşırdım, hayran kaldım... Bu deneyimin ardından, çocuklarımızın artık dünyayı bir başka gezeceklerine inandım.
Tüm dünyanın beğenisini kazanan Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi gibi, "TORUN ÇELEBİLER SEYAHATNAMESİ" gezi kitabının da nice 10 ciltlere ulaşması ve örnek olması umuduyla, iyilik dolu yolculuklar diliyorum." (Şükran Şahin)
Keyifli okumalar!
Murat bey bu siteyi sayenizde tanımıştım ve çok ilginç sayenizde gezi yazıları yazmaya başladım. Çok da keyifle. Hayatımda hep yazı vardı, alanımla ilgiliydi daha çok yazdıklarım, ancak gezi alemi içimdeki gezi canavarını (iyi canavar:) ortaya çıkardı. Teşekkürler :)
hakangeziyor (20 Ağustos 2011)
Şükran Hanım, teşvik edici güzel düşünceleriniz için sonsuz teşekkürler. Biz de sizlere "Torun Çelebiler Seyahatnamesi" için kaleme aldığınız yazınız için ayrıca teşekkür ederiz.
şükran şahin (19 Ağustos 2011)
Gezi Alemi ne hoş bir site.Yararlanmak, bilgilenmek, daha çok ve bilinçli gezmek için bilgisayarımda sık kullanılanlara ekledim. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ve iyilik dolu yolculuklar.
muratozsoy (15 Ağustos 2011)
sevgili Şükran Şahin öğretmenimiz, ne hoş yazmışsınız: "Her coğrafya ayrı bir cennettir, gelenektir, görenektir, kültürdür, yaşantıdır..."